БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КИРИЛ ПЕТКОВ НА АУДИЕНЦИЯ ПРИ ПАПА ФРАНЦИСК

Продължава двудневната визита в Рим и Ватикана на премиера Кирил Петков и водената от него делегация

Продължава двудневната визита в Рим и Ватикана на премиера Кирил Петков и водената от него делегация. Днес те бяха приети от папа Франциск във връзка с честването на 24-и май.

Без култура, писменост и вяра няма държавност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който заедно с ръководената от него българска делегация присъстваха на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.

Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний, като част от отбелязването на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Министър-председателят получи като дар икона на Света Богородица и се поклони пред мощите на Св. Кирил.

Двудневното посещение на Кирил Петков в Рим и Ватикана продължи с аудиенция при папа Франциск. По традиция българският премиер поднесе подарък на главата на Римокатолическата църква - изработена от вълна сцена на Рождество Христово. Автори са деца от социалния център "Рождество Христово", който е създаден от Католическа апостолическа екзархия - София.

Подаръкът е символичен и с благотворителна цел, тъй като правителството ще подкрепи финансово центъра, предоставяки му средства за закупуване на учебни помагала и хранителни продукти, както и за организиране на празник на открито за децата.

Негово Светейшество посрещНА делегацията в Апостолическия дворец, а след аудиенцията Кирил Петков проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

Освен аудиенцията при главата на Римокатолическата църква, Кирил Петков ще проведе срещи с италианския си колега Марио Драги и министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски.