БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КИРИЛ ПЕТКОВ ОТ БРЮКСЕЛ: ЩЕ СПАЗЯ ДУМАТА СИ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, ОМРЪЗНА МИ ОТ СТРАХЛИВЦИ!

Часове преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът Кирил Петков увери, че ще си спази думата и ще остави решението за Северна Македония на парламента

Часове преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът Кирил Петков увери, че ще си спази думата и ще остави решението за Северна Македония на парламента.

"Това решение трябва да се вземе от българския парламент. Аз си държа на думата, независимо кой какво иска от мен. Няма хипотетична възможност за друго. Аз съм премиер на България и когато кажа нещо, си спазвам думата. Това, на което се надявам обаче, е че следващите дни ще имаме решение на Народното събрание", заяви Петков.

Премиерът в оставка изтъкна, че лично той харесва френското предложение и смята, че в приемането му би било историческа възможност за България, но това трябва да стане по правилния начин.

Петков отправи критики към президента Румен Радев, че не заема категорична позиция по въпроса и не свиква Консултативния съвет по национална сигурност.

"Ако си президент на място, викаш КСНС, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме! Но маските паднаха, омръзна ми от страхливци! Аз ще си спазя обещанието към българския народ и се надявам да имаме отворена дискусия, защото е исторически момент, който не трябва да изпускаме. Това предложение е много хубаво, въпросът е, че трябва да се направи по правилния начин", заяви Петков.

Той отправи критики и към поведението на опозицията.

"Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш комисия. Аз не мога да повярвам, че втори ден не могат да направят кворум. А знаете ли защо не правят кворум - защото ги е страх и не могат да изберат дори председател на Народното събрание. Тези хора са страхливци и мислят само как да манипулират. Ако имат наистина позиция - днес комисията заседава. Или сте едни страхливци всичките вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да вземете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници - идете на комисия, вземете решение, за да се говори това пред целия български народ. Аз днес ще кажа на всички европейски партньори, че докато Народното събрание не вземе решение, българската позиция остава каквато е", заяви Петков.

Преди заседанието на Европейския съвет Петков ще участва и в срещата на върха ЕС - Западни Балкани.