БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

КИРИЛ ПЕТКОВ ПРЕДЛОЖИ АСЕН ВАСИЛЕВ ЗА ПРЕМИЕР И ОТХВЪРЛИ РУСКИЯ УЛТИМАТУМ

Във видеообръщение министър-председателят в оставка отхвърли руския ултиматум

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви ,че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители. Той обяви още, че Асен Василев е кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната”.

Във видеообръщение министър-председателят в оставка отхвърли руския ултиматум.

"Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд", заяви Петков.

Подкрепа за изгонването изрази и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" ще бъде Асен Василев, обяви министър-председателят в оставка.

 „Аз предложих на „Продължаваме Промяната” следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор”, заяви Петков.

Той добави, че България е на исторически вододел.

"Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси. "Длъжни сме да продължим напред. За 6 месеца трябва да бъдат изпълнени най-важните за страната реформи. Нека се обединим в името на европейското бъдеще на България", заяви Петков.

Той е категоричен, че от продължаваме промяната няма да допуснат няколко неща:

"България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат. Няма да допуснем, защото не ни е страх", заяви Петков.

Той призна, че с БСП имат различия по международните въпроси, а с част от депутатите на ИТН имат и лични различия, но по думите му нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България.

Министър-председателят в оставка призова за обединение на всички, освен с тези, които цитирам „пълнят с пачки чекмедчетата си и са в списъка "Магнитски", които с СМС-и контролират своите депутати и тези, които се контролират от чужди държави“.

По думите на Петков Законът за КПКОНПИ трябва да бъде променен и Бойко Рашков трябва да оглави антикорупционната комисия. Трябва и да се сложи механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Нужно е и да бъдат сменени всички регулатори, които имат изтекъл мандат, така че те да работят за българските граждани. Законът за обществените поръчки също трябва да бъде променен, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България. Петков призова коалиционните партньори и всички независими депутати да се обединят в една обща коалиция под тази програма и тези задачи да бъдат свършени през следващите шест месеца.

Василев ще има 7-дневен срок, за да върне изпълнения мандат на президента Румен Радев. Ако не успее, следващият мандат отива в ГЕРБ.