БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Китай обеща отмъщение, ако САЩ наложат нови мита

Китай обеща отмъщение, ако САЩ наложат нови мита

Китай обеща отмъщение, ако САЩ наложат нови мита

Китай ще отмъсти, ако Вашингтон продължи напред с по-ранните планове за налагане на мита върху китайския внос, които ще "дерайлират" усилията за решаване на двустранните спорове чрез преговори. Това съобщи китайското Министерство на финансите.

Китай ще предприеме "необходимите действия" за противодействие на митата на САЩ за стоки, произведени от Китай, заяви министерството, като подчерта, че новите ограничения "ще нарушат консенсуса", постигнат от президентите Си Цзинпин и Доналд Тръмп за прекратяване на търговската война.

По-рано този месец президентът Тръмп посочи, че планира да продължи напред с нови 10-процентови мита за още 300 милиарда долара върху китайски стоки, внесени в САЩ, което ефективно покрива целия китайски износ в САЩ. Въпреки това американският лидер заяви във вторник, че администрацията ще отложи санкциите за около 60 процента от стоките, за да не засегне американските купувачи преди коледните празници.

Службата на търговския представител на САЩ уточни, че до 15 декември Вашингтон ще забави митата за китайски стоки, между които някои играчки, определени дрехи и обувки, мобилни телефони, лаптопи и видеоигри.

Източник: в. Дума