БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КИТАЙ ПОРИЦА ТЕХНОЛОГИЧНАТА КОНФРОНТАЦИЯ НА САЩ КАТО ПАРАНОЯ, ДЕЛЮЗИЯ И ЕГОИЗЪМ

КИТАЙ ПОРИЦА ТЕХНОЛОГИЧНАТА КОНФРОНТАЦИЯ НА САЩ КАТО ПАРАНОЯ, ДЕЛЮЗИЯ И ЕГОИЗЪМ

Китайските власти изразиха "силно възмущение и решително противопоставяне" на законопроекта

Пекин обвинява Вашингтон в "параноична делюзия" и заявява, че американският законопроект ще навреди на двустранните отношения между двете най-големи икономики в света, както и ще попречи на сътрудничеството.

Законопроектът съдържа и забрана на изтеглянето на приложението "Тик-Ток" на правителствени устройства и ще блокира закупуването на безпилотни летателни апарати, произвеждани и продавани от компании, подкрепяни от китайското правителство.

"Този закон ще позволи на Съединените щати да внесат иновации, да произвеждат и да се конкурират със света в индустриите на бъдещето", заяви Чък Шумър, председател на демократите в Сената на САЩ.

Желанието за твърда линия в отношенията с Китай е едно от малкото неща, за които има единодушие в иначе разделения строго по двупартийна линия Сенат. Предвижда се отпускането на близо 200 милиарда долара за укрепване на научно-технологичната и развойна дейност. Ударение е поставено върху това Съединените щати да започнат отново да произвеждат чипове и телекомуникационно оборудване - оказва се, че в момента по-голямата част от фабриките са съсредоточено в Китай, с който отношенията стават все по-обтегнати.

Според китайските власти обаче законопроекта опит за намеса във вътрешните работи на страната и лишаването й от цитирам "законното право на развитие чрез технологично и икономическо отделяне".