БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КЛИМАТИЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ В ГЛАЗГОУ ЗАВЪРШИ С "КОМПРОМИСНА" РЕЗОЛЮЦИЯ

КЛИМАТИЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ В ГЛАЗГОУ ЗАВЪРШИ С "КОМПРОМИСНА" РЕЗОЛЮЦИЯ

В Глазгоу преговорите на ООН за климатичните промени завършиха с глобално споразумение

Споразумението е в резултат на две седмици мъчителни преговори в Глазгоу, които трябваше да бъдат удължени с още един ден, за да бъдат балансирани изискванията на уязвимите към климата държави, големи индустриални сили и тези, чието потребление или износ на изкопаеми горива е жизненоважно за тяхното икономическо развитие.

Изявленията съдържат по-мек език относно въглищата и изкопаемите горива, отколкото в проектоспоразуменията. Индия и Китай направиха сериозна промяна в декларацията, призовавайки за "поетапно съкращаване", а не за "поетапен отказ" на въглищната енергия, най-големият източник на емисии на парникови газове.

Окончателната декларация включва клауза за необходимостта от запазване на една от основните цели на Парижкото споразумение за климата – желанието за активно поддържане на глобалното средногодишно повишаване на температурата до 1,5 градуса до края на 21-ви век.

Въпреки това, както отбелязват представители на научната общност, поетите ангажименти на срещата на върха не са достатъчни за постигане на поставената цел. Както беше обявено в Глазгоу, COP 27 ще се проведе догодина в Египет, а COP28 през 2023 г. в Обединените арабски емирства.