БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КЛЮЧОВА СРЕЩА ЗА РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС

КЛЮЧОВА СРЕЩА ЗА РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС

Очаква се официално начало на процеса на присъединяване на Украйна към обединението

Ключова среща на лидерите на Европейския съюз по тема разширяването се провежда в момента в Брюксел. Очаква се официално начало на процеса на присъединяване на Украйна към обединението, като се вземе положително решение за предоставяне на статут на кандидат-член. Ще бъде засегната и темата с евроинтеграцията на Западните Балкани.

Макар и в голяма степен символично, предоставянето на Украйна на статут ще помогне на бойния дух на воюващата страна. Президентът Володимир Зеленски е оптимист, че лидерите ще постигнат консенсус за предоставянето на статут на кандидат-член. Същевременно самите европейски лидери смятат, че кандидатурата не е равна на членство и процесът на евроинтеграция на страната може да отнеме доста време. Независимо от усилията си за отблъскване на Руската армия, Украйна остава страна със сериозни проблеми - като корупция, дефицити в демокрацията и икономическо изоставане.

Лидерите на ЕС ще обсъдят и бойните действия в Украйна, въздействието ѝ върху глобалната криза и продоволствената сигурност. Те също така ще обсъдят продължаващата икономическа, военна, политическа и хуманитарна подкрепа от Европейския съюз за Украйна.

Преди началото на срещата на високо равнище се проведе и неформална среща с политическите лидери на страните от Западните Балкани, на която обсъдиха перспективите за европейска интеграция на региона.