БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КОЛКО НИ СТРУВАТ ПРОКУРОРСКИТЕ ГРЕШКИ?

КОЛКО НИ СТРУВАТ ПРОКУРОРСКИТЕ ГРЕШКИ?

От началото на 2019 г. до 5 август тази година държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи близо 5 млн. лева

Всеки работен ден данъкоплатците дават по над 11 хиляди лв. заради лошата работа на прокуратурата.
От началото на 2019 г. до 5 август тази година държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи близо 5 млн. лева.

Това показва проучване на "Сега" на всички дела, по които се е произнесъл Върховният касационен съд в този период.

Според изследването прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела. За цялата 2019 г. сумата е 3 145 422 лв. Отделно се дължат лихви и разноски.
Според справката най-голямото обезщетение, присъдено през разглеждания период, е на бивш военен прокурор - 130 000 лв. На толкова са оценени вредите, които прокурорът е претърпял от незаконни обвинения в длъжностно престъпление, държане на патрони за пистолет без разрешително и присвояване. Първата инстанция му е присъдила 400 000 лв., апелативният съд е намалил размера на обезщетението, а върховният съд пък е отказвал да се занимава с казуса. Такива случаи обаче не са единични. При друг обвиняем наказателното производство продължило повече от 16 години, година и 5 месеца човекът е бил в ареста, а след това повече от година под домашен арест. Съдът му присъжда общо 113 000 лв. - 80 000 лв. за неимуществени вреди и 33 585 лв. за имуществени вреди с лихвите. И още, и още...случаите са много и според проучването, прогресивно се увеличават. През 2017 г хората, получили обезщетения за прокурорски грешки са 297, а за миналата година - 339. Според проучването излиза, че на фона на масовото обедняване, сме длъжни да плащаме и за нескопосаната работа на прокуратурата.