БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КОЛКО ВРЕМЕ СЕ ЗАДЪРЖА КОРОНАВИРУСА ПО ПОВЪРХНОСТИТЕ ?

Коронавирусът, може да се задържи във въздуха в рамките на няколко часа и да остане по повърхността до 3 дни

Освен предупрежденията да бъдете внимателни и да се пазите от нови форми на измама или насилие, прикрити под формата на борба с коронавируса, припомняме ви и някои от най-опасните места, до които се докосваме ежедневно, без да се замисляме, че те крият опасност.

Коронавирусът, може да се задържи във въздуха в рамките на няколко часа и да остане по повърхността до 3 дни, сочи изследване, проведено от Националния здравен институт на САЩ. Учените са проучили колко дълго– вирусът, отговорен за COVID-19 – остава по повърхностите в болници и домове. Оказва се, че той може да оцелее до 4 часа върху медни предмети, до 24 часа върху картон и от 2 до 3 дни върху пластмасови повърхности и такива от неръждаема стомана. Това означава, че теоретично ако някой, който е болен от коронавирус, докосне дръжка на врата от неръждаема стомана или пластмаса, то друг би могъл да се зарази с болестта до 3 дни по-късно. 

А ето го и списъка на десетте най-опасни места, от които можем да прихванем китайската зараза, без да се усетим. 1.Кафе автоматите, 2.Банкоматите, 3.Дръжките на вратите, 4.Касите в магазините, 5.седалката в градския транспорт, 6.парите, 7.копчетата в асансьора, 8.количката в супермаркета, 9.пистолетът на бензиновата колонка, 10.солницата в ресторанта

Според здравните специалисти, най-добрият начин за предпазване от заразата, е ограничаване на контактите и дезинфекциране на повърхностите в дома, офиса и на обществените места. И най-важното – често миене на ръцете с топла вода и препарат, както и оптимизма, че справянето с кризата зависи от усилията на всеки един от нас.


Автор: Варсен Такворян
varsen_7da35cafbdc0ceb9b32176a1cc551848.jpeg