БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Кольо Милев: Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

В доклада се отделя голямо внимание на модернизацията и закупуването на прословутите 8 самолета F-16, за които се наложи Народното събрание да увеличи двойно отпуснатите средства и така се увеличи двойно бюджетът за отбрана

„Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2019 г. е структуриран съобразно решенията на правителството и вижданията на Министерството на отбраната за политиките, които то води през изминалата година. Похвално е, че по форма и съдържание се опитва да се обхване цялата дейност на МО и всичко позитивно, което се е случило, но имаме съображения – в доклада, освен фактологичната обстановка, липсват и вижданията за бъдещето“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кольо Милев от парламентарната трибуна.

Според него е притеснително, че за последните 5 години жените в армията са се увеличили от 14,8% на 16% - едва с 1%. По неговите думи, макар че се спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за равнопоставеност на жените, все пак армията продължава да дава повече възможност за изява на мъжете, особено на властовите длъжности.

Кампанията „Бъди войник“ изигра своята роля с посещението си в 31 града и това спомогна да се запази некомплектът, а не да се намали“, отбеляза Милев.

„В доклада се отделя голямо внимание на модернизацията и закупуването на прословутите 8 самолета F-16, за които се наложи Народното събрание да увеличи двойно отпуснатите средства и така се увеличи двойно бюджетът за отбрана. Достигна се 3,14% от БВП за отбрана, което повече през следващите години няма да се достигне. Това е прецедент и не е оправдание, че се допусна забавяне на модернизацията на сухопътните войски и военноморските сили. Защо същото не се направи и за тях?“, попита от трибуната Кольо Милев.