БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КОНФЕРЕНЦИЯ В СОФИЯ - 80 ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА

Конференцията събра дипломати, български учени, общественици и политици

Конференция "80 години от началото на Великата отечествена война - истината, поуките и светът днес", проведена в Руския културно-информационен център в София събра дипломати, български учени, общественици и политици.
Юбилейната годишнина дава повод на организаторите от фондация "Устойчиво развитие за България", освен да напомнят историческата истина за Великата Отечествена война, но и да предупредят, че голяма война в днешни дни, особено в Европа , е недопустима.

След минута мълчание в памет на жертвите от Втората световна война, беше изчетено приветствено писмо от името на руския посланик в България Елеонора Митрофанова, която отбелязва днес събитието на паметниика на Альоша в Пловдив.

С предупреждения срещу опитите за пренаписването на историята на войната се изказаха и Български политици - лидерът на БСП-София Калоян Паргов и председателят на партия АБВ Румен Петков.

Особено внимание беше поставено върху спомена за основната роля на съветските народи за победата над Хитлеризма, както и върху героизма на българските войници, паднали по бойните полета в заключителните етапи на войната.