БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

КОНСЕРВАТОРИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ НАСЛЕДНИКА НА БОРИС ДЖОНСЪН

КОНСЕРВАТОРИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ НАСЛЕДНИКА НА БОРИС ДЖОНСЪН

На 5-ти септември ще стане ясно името на новия лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания и министър-председател на страната

На 5-ти септември ще стане ясно името на новия лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания и министър-председател на страната. Това беше съобщено в така наречената Парламентарна комисия „1922 г“., която отговаря за процеса на избиране на следващия лидер на партията.

Борис Джонсън се оттегли като лидер на партията след серия от скандали, но остава на поста си като премиер, докато не бъде избран негов наследник.

Официалното номиниране на кандидатите ще се състои на 12 юли, а на следващия ден е предвиден първият тур на гласуването на кандидатите за лидерство в партията. Вторият тур вероятно ще се състои още на 14 юли. Следващото отсяване на кандидатите трябва да приключи преди 21 юли, когато парламентът излиза в лятна ваканция.

В списъците ще останат само двама кандидати, чиято съдба ще определят обикновените членове на Консервативната партия. Единадесет консервативни политици вече изразиха желание да участват в избора на лидер на торите, който автоматично ще стане премиер, тъй като партията е управляваща.

За момента бившият финансов министър Риши Сунак се радва на най-голяма подкрепа сред депутатите тори, следван от министъра за международна търговия Пени Мордонт.