БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Конституционният съд образува дело за депутатите, които се регистрират онлайн

Конституционният съд образува дело за депутатите, които се регистрират онлайн

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от БСП

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от БСП за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание - поставени под задължителна изолация или карантина поради Covid-19 депутати да се включват в парламентарните заседания онлайн, съобщава Дума.

От левицата са категорични, че решението противоречи на Конституцията, в която е записано, че пленарните заседания започват, когато „присъстват повече от половината народни представители“.

Преди по-малко от месец с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ бяха приети промени Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Така си отвориха вратичка за осигуряване на кворум чрез включване на депутати онлайн. Тези народни представители обаче реално не участват нито в дебатите, нито в гласуванията след това.

Според БСП, ако Конституционният съд приеме обяви решението за противоконституционно, това ще постави под съмнение всички взети решения и приети законопроекти, гласувани след като беше дадена възможност за дистанционно участие в пленарните заседания.