БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД РЕШАВА ДА ГЛЕДА ЛИ ИСКАНЕТО НА ГЕШЕВ ЗА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО

КС трябва да се произнесе по допустимостта на искането на главния прокурор да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт

Конституционният съд трябва да се произнесе по допустимостта на искането на главния прокурор да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура.

Според Иван Гешев промените са посегателство над независимата съдебна власт и нарушават принципа за разделението на властите.

Очакванията са Конституционният съд да допусне за разглеждане по същество искането. След това обаче на ход ще е ВСС, за да реши какво да прави с преназначението на магистрати и служители, което е в неговите правомощия, както и със сроковете за прехвърляне на разследванията и делата, подсъдни в момента на структурите, в окръжните и апелативните съдилища и прокуратури.

Замразяването на тези процедури до окончателното произнасяне на Конституционния съд означава, че датата 28 юли за края на спецправосъдието ще трябва да бъде отложена.