БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Корбин ще опита да свали Джонсън

Корбин ще опита да свали Джонсън

Опозицията ще внесе вот на недоверие, за да спре Брекзит без сделка

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин смята да блокира Брекзит без сделка, като оглави временно правителство, след като бъде гласуван вот на недоверие в сегашното правителство на Борис Джонсън. Тогава Корбин планира да отложи излизането на Великобритания от ЕС, за да има достатъчно време да бъдат организирани общи избори.

В момента Борис Джонсън има работно мнозинство от само един глас благодарение на подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия. През миналата седмица Джонсън призова държавните служители да се готвят за Брекзит без сделка и да превърнат това в свой основен приоритет. Премиерът заяви, че би предпочел да постигне сделка с ЕС, но това "може да не се случи". Той  призова депутатите да изпълнят обещанието си да уважат резултата от референдума през 2016 г. за излизане на страната от Европейския съюз. По време на предизборната си кампания той многократно заяви, че със или без сделка Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. 

Джеръми Корбин изложи плановете си в писмо до лидерите на представените в парламента опозиционни партии и несъгласните с политиката на премиера депутати от Консервативната партия. Корбин посочи, че ще поиска вот на недоверие в правителството при първа възможност. За да нанесе поражение на правителството обаче, той ще има нужда от подкрепата на мнозинството депутати. В четвъртък депутатът от Лейбъристката партия Ребека Лонг-Бейли заяви пред Би Би Си, че опозицията ще се опита да предизвика вот на недоверие "възможно най-скоро", след като британският парламент поднови работата си в началото на септември.

Не е сигурно обаче, че останалите опозиционни партии ще гласуват против правителството. Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън вече нарече плановете на лейбъристкия лидер "пълна глупост", но бяха посрещнати с одобрение от представителите на уелската партия "Плайд Къмри" и Шотландската национална партия. Лидерът на групата на ШНП Йън Блекфорд дори заяви, че е отговорил на Корбин с искане за среща между лидерите на опозиционните партии с цел да се изгради "широка коалиция" срещу Брекзит без сделка.

Ако Корбин все пак успее да получи подкрепа и оглави правителство, след това ще му е нужно одобрението на две трети от депутатите за свикването на общи избори. А ако това стане, Корбин обещава, че ще води кампания за втори референдум за Брекзит с опция за оставане в ЕС.

Източник: в. Дума