БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепим бюджета на Василев - антисоциален е

Корнелия Нинова: БСП няма да подкрепим бюджета на Василев - антисоциален е

Изготвяме алтернативен бюджет, насочен към икономиката, социалната и регионалната политика

„Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група по тема, която за нас е най-важната за държавата - бюджетът, който предстои да приемем за 2023 г.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция. На нея участваха още народните представители от "БСП за България" проф. Румен Гечев и Георги Гьоков, които са членове на парламентарните бюджетна и социална комисия, както и Владимир Москов, заместник-председател на БСП и кмет на община Гоце Делчев.

„Министър Василев запозна депутатите от бюджетна комисия с проекта за бюджет, който е подготвил, ние участвахме в тази среща“, припомни лидерът на социалистите и посочи взетото от БСП решение днес: „Няма да подкрепим този бюджет и изготвяме свой алтернативен. Това за нас се превърна в практика в последните години“.

Нинова обясни, че в своя проект Асен Василев не решава нито един проблем с инфлация, цени, доходи и бедност.„Този бюджет е антисоциален. Това е счетоводен документ, а не инструмент за правене на политики. Наблюдаваме фиксация в числа, а не решаване на проблемите на хората. Цените на ток, вода и парно се повишават и в последните седмици, а няма реакция за компенсация на доходите“, категорична е тя.

За социалистите темите за доходи, социална политика, увеличаване на неравенствата и бедността са ключови. „В този бюджет няма и стратегическо мислене - общо взето е ден да мине, друг да дойде. Няма заложени сериозни реформи в образование, здравеопазване, социална сфера“, разкри председателят на партията.

По думите на Нинова, в предложения бюджет име две заложени бомби, които не се знае кога и как ще избухнат. Става въпрос за приходите по Плана за възстановяване и устойчивост, които Асен Василев е предвидил в бюджета. „Но 10 от 13-те закона не са мръднали на йота в Народното събрание. Това е риск, че ако тези пари не дойдат, няма да могат да се направят и предвидените разходи“, разкри тя.

Вторият риск е конфликтът между редовното и служебното правителство за парите в Българския енергиен холдинг. „Над милиард лева се въртят между служебното и редовното правителство без някой да даде смислен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги предвижда в бюджета като приход. Ето ви едни близо 2 милиарда лева, които са под въпрос в приходната част, затова ги наричаме бомби“, коментира още Нинова.

Според БСП фиксацията в дефицит под 3% не работи за развитието на българската икономика и не прави бюджета ориентиран за хората. „В нашия алтернативен бюджет предлагаме дефицит от 4%. Това означава разлика от 1.6 млрд. лева повече за правене на политика на годишна база. Но тъй като предлагаме бюджет за половин година, имаме алтернативни мерки в рамките на около 800 млн. лева“, посочи тя.

„Насочили сме нашите политики в 3 области, които смятаме, че са най-важни. На първо място икономика, растеж, инвестиции, социална политика, ориентирана към доходите, общини и регионална политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, млади хора и млади семейства. На второ място - работници, особено работещите бедни и на трето - възрастните пенсионери“, разкри Корнелия Нинова.

Тя даде пример с част от тези предложения: „Ще предложим майчинството през втората година да е равно на минималната заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличение на детските надбавки, увеличение на еднократната помощ при раждане на дете“, заяви тя и припомни, че по време на четворната коалиция всички тези мерки са били заложени в дългосрочната програма.

Нинова припомни част от добре свършената работа на това правителство, в което участваше и БСП, като безплатните учебници, безплатните детски градини, заложените безплатни лекарства за деца.

„По отношение на работниците категорично държим минималната заплата да стане 50% от средната още от 1 юли тази година, а не от 1 януари догодина. Това е наша победа в предишния парламент, над 43 пъти внасяхме това предложение, докато то стана факт“, припомни тя и уточни, че мярката  засяга около 500 хиляди работещи бедни.

За пенсионерите БСП ще предложи изравняването на коефициента за една година трудов стаж, както и увеличение на вдовишките надбавки.

„Настояваме за изплащане на общините на сумите по проекти, които са започнали. Половин България е разкопана и оставена така. Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие си прехвърлят топката. Имаме уверение, че парите са налични, но по някакви бюрократични и други причини се бавят и не достигат до общините“, каза още лидерът на социалистите.

По думите на Нинова остават много сериозни въпроси като голямата тема за данъчната реформа. „Ние държим на това. Внасяли сме и преди предложения за прогресивен данък и за необлагаем минимум на прага на бедност, заяви тя и допълни: „Ние сме разумни хора и предлагаме един бюджет, ориентиран към грижа за хората, но и гарантиращ финансовата стабилност на България“, категорична е тя.

На въпрос относно днешната изява и обвинения на военния министър, Нинова отговори: „Г-н Тагарев никога няма да ни прости, че БСП, парламентарната ни група и моята лична намеса, попречихме да стане министър на отбраната в правителството на Кирил Петков“, заяви тя и продължи: „Очевидно е злопаметен. Но ние сме свободна държава и всеки има право да изразява мнение, а ние изразяваме такова на политическата ни партия и на хората, които ни подкрепят“, завърши лидерът на БСП.