БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Корнелия Нинова: ГЕРБ си търсят причина санкциите срещу Русия да не бъдат отменяни

Това, че Съветът на Европа приема решение единодушно пречи ли на българския парламент и на българския министър-председател да изразят националната позиция на България?

„Какво може и не може българският парламент решават единствено Конституцията и законите на страната. Очевидно ГЕРБ не критикува нашето предложение за отпадане на санкциите срещу Русия по същество, но търсят причина да го отхвърлят и я намират в процедурни хватки." Това заяви  председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание по повод предложението на левицата санкциите срещу Русия да отпаднат. Тя припомни, че и в други ситуации парламентът се е произнасял по важни теми, като дори е задължавал Министерския съвет: „През юли 2018г. внесохме предложение по тема, която и до днес е актуална – приема на бежанците в страната. БСП предложи България да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти и прием на бежанци, а ГЕРБ отново бяха против. На мое питане дойде г-н Борисов и Народното събрание се произнесе по този въпрос с решение. Тогава не казахте, че се бъркаме в изпълнителната власт и ограничаваме правомощията на Министерския съвет. Нещо повече – задължихме Министерския съвет да не изразява позиция преди одобрение от парламента. Това е логично – над всичко в парламентарната република стои българският парламент, така че този ви аргумент не тежи”.

„Това, че Съветът на Европа приема решение единодушно пречи ли на българския парламент и на българския министър-председател да изразят националната позиция на България? Фактът, че се иска пълно единодушие в Съвета не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси”, каза Нинова. Тя посочи, че и двата аргумента на ГЕРБ  са несъществени. „Очевидно сте против нашето предложение, кажете си го директно, за да знаят всички – и българските граждани, и нашите партньори в Европа, и международната общност, но  да се знае кой предлага и кой решава”, завърши Корнелия Нинова.