БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Корнелия Нинова: Има две правителства: едно официално и едно на ГЕРБ и ДПС със златния пръст на "Възраждане"

Корнелия Нинова: Има две правителства: едно официално и едно на ГЕРБ и ДПС със златния пръст на "Възраждане"

След махането на Гешев, Борисов навири гребена

"Днешните събития са още едно доказателство, че коалицията на страха и на имунитетите, която се формира, направи заложник цялата държава и целия народ. Създадоха се като коалиция, която да спаси Бойко Борисов от наказателно преследване, да му се скрие зад имунитета и коалиция на алчността на ПП-ДБ към власт, постове и пари". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. 

"В момента имаме две правителства - едно официално между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и едно истинско, което управлява - между ГЕРБ и ДПС със златния пръст на "Възраждане". Това показват фактите - всеки Божи ден виждате доказателства", каза още Корнелия Нинова. 

Лидерът на БСП заяви: "Плаващите мнозинства са еманация на задкулисието. Тук не се взимат трайни решения за съдбата на България и на хората. Договарят се по стаите временни, ad hoc решения, което означава нестабилност, несигурност за България и липса на предсказуемост".

Нинова посочи, че официалната коалиция все още няма законодателна и управленска програма: "Нищо по същество не се приема в парламента. Затова пък тази, която наистина управлява, действа така, както предупредихме: прегрупира се задкулисието, за да оцелее и да продължава да управлява. Това са тежките констатации - лошо за България и за хората", каза лидерът на социалистите.

Тя още веднъж припомни, че точно заради това, усещайки навреме какво може да се случи, БСП са се оттеглили от разговорите с първия мандатоносител:  "Същото нещо ни беше предложено и на нас: "Влезте в правителството формално, а пък ако нещо не сте съгласни, ще вземаме решения с другите партии - с ПП и ДБ". Това ми беше казано официално. И затова, като хора с опит и желаещи наистина да има стабилност и редовно правителство, ние се оттеглихме навреме", обясни Нинова.

Лидерът на социалистите отново заяви позицията на БСП относно позицията на България по отношение на войната в Украйна: "Предоставянето на оръжие за Украйна е въвличане на България във войната. Категорично сме против. Гласувахме и "против" това решение на Народното събрание", каза Нинова и припомни, че социалистите винаги са били против Тодор Тагарев и неговите позиции и са се противопоставили той да бъде министър на отбраната още по време на редовното правителство на Кирил Петков.

"И тук сме последователни и твърди. Бяхме сигурни, че господин Тагарев ще предприеме всичко необходимо, за да се предостави всичко, което имаме и това, което още нямаме и не сме произвели. Изключително притеснително е изказването му за подготовка за бойни медици и санитари, това е абсурд, ако изпращаме - това вече е жива сила. Каквото и да обяснява, като каже изпращаме медици и санитари - това си е жива сила. Това вече е директно влизане във войната. Ние сме категорично против", заяви Корнелия Нинова.