БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за ИТН, преговори с тях повече няма да водим

Корнелия Нинова: Мандалото хлопна за ИТН, преговори с тях повече няма да водим

Симбиозата между президента, ГЕРБ и ДПС не е отсега

Програмата е изключително добра, поне нея трябва да довършим, смята лидерът на БСП 

“Преговорите са живи. От БСП сме хладнокръвни, търпеливи и разумни, защото разбираме какъв е залогът. Много по-важно от емоциите е дали над милион софиянци ще имат топла вода или парно през зимата. Дали два милиона и повече пенсионери ще си получат актуализацията на пенсията през октомври. Това е много по-важно от егото.” Това заяви председателят на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в предаването “120 минути” по бТВ.   

Тя бе категорична: “Ние проявяваме търпение и мъдрост през цялото време, но искам да е ясно едно - ние провеждаме преговори за правителство на България, а не курс по психотерапия на Аз-а. С Аз-а се занимава Фройд и други психоаналитици”, каза Нинова и продължи: “Днес четох колегите от “Има такъв народ” да казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони. Слагали сме им ги на масата и сме им казвали: “или гласувате, или край”. Това не е вярно.” 

По нейните думи именно “БСП за България” е убедила другите преговарящи партии да се отвори програмата към “Има такъв народ”. “Защото така е морално и колегиално”, подчерта вицепремиерът. 

Корнелия Нинова посочи също, че левицата е положила големи усилия за това “Продължаваме промяната” да отстъпят за промени между първо и второ четене на антикорупционния закон. “Следователно и това искане на “Има такъв народ” е изпълнено”, изтъкна тя.   

Според лидера на БСП ИТН днес са дали още един аргумент, че не това е причината да се оттеглят от преговорите. “Причината е, че статуквото - онзи модел на обвързаности, на обществени поръчки, на ин хаус, на близки фирми - ГЕРБ, ДПС, а напоследък и “Възраждане” се изплашиха, че нещата потръгват - че може да има кабинет, че може да има антикорупционно мнозинство, че може Бойко Рашков да оглави, и дръпнаха”, смята Нинова.  

“Мандалото хлопна за “Има такъв народ”. Преговори с ИТН няма да водим повече.”, категорична е тя. 

“Отстъпихме всичко възможно, положихме всички възможни усилия, убедихме “Продължаваме промяната”, които бяха толкова твърди, посредничихме, петък ги събрахме на една маса, всичко, което са пожелали е отразено. Всичко, което е по същество за България. Очевидно има нещо извън това, което ги накара в последния момент да се оттеглят. Но няма връщане назад повече. Пети път “Има такъв народ” да счупят държавата, да си играят с обществото и с политическата система, само защото някой отзад казва какво и как да се случва, няма да стане”, обясни Корнелия Нинова.  

Според нея има смисъл да се довърши програмата, защото тя е изключително добра. “Дали ще има правителство, което ще я изпълнява, или ние ще я заявим като програма за избори, ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на “Има такъв народ”, които смятаме за добри”, подчерта вицепремиерът.  

По думите на Нинова всичко като идеология на левицата е отразено в програмата и е продължение на ролята на БСП на социален стълб в правителството. Тя се позова на 22-те милиарда социални разходи за деца, за безплатни детски градини, заложените безплатни лекарства, безплатни учебници, увеличаване на пенсиите, ваучерите за работници, строителството на нови детски градини.  

“Нашите идеи, които от 10 години се опитвахме да реализираме при ГЕРБ, се реализираха за 5 месеца. Да, може да не е всичко, знам, че хората очакват много повече, но в тази ситуация и в тези кризи ние направихме това”, изтъкна лидерът на българските социалисти.  

Относно третия мандат, Корнелия Нинова коментира: “Появиха се различни тълкувания. Направи ми впечатления как ГЕРБ прегърнаха изказването на  Радев, че президентът ги е послушал и е накарал БСП да върне мандата в понеделник. Тази симбиоза между ГЕРБ, ДПС и президента не е от вчера. Президентът от първия месец бие по кабинета. От първия месец ни се каза: “нямате и 100 дни”. Постоянно беше критикуван кабинета. Но ние ще се отнесем с уважение към Конституцията, към нашите колективни партийни органи и в сряда ще кажем.”   

Тя също така припомни, че миналата година “БСП за България” държа третия мандат 11 дни и всички тези, които сега нападат левицата да връща мандата бързо, тогава са се молили да го задържат, за да се приеме актуализацията на бюджета.  

“Даже сега обстоятелствата са по-тежки от тогава, защото не е само ковид криза, а сега е инфлацията, цените, обедняването. Значи тогава едни и същи хора не се сещат за Конституцията и че има решение на Конституционния съд, сега същите хора казват: “връщайте бързо”. Защо? Защото сега има вероятност борбата със задкулисието и паралелната държава да продължи и да се случи. Това е битката днес - дали ще успеем да продължим това, което започнахме и парите от кражбите, които ще спрат, ще отидат при народа, или ще се върне старото - ГЕРБ и ДПС”, добави вицепремиерът и икономически министър. 

Относно Бойко Рашков, Нинова сподели, че като служебен министър на МВР е бил безкомпромисен, но нейното  усещане за борбеността му се е засилило, особено след реакцията на ГЕРБ и ДПС. “Изключително крайна ярост и реваншизъм. Тази реакция е свръхнормална”, посочи тя.  

Лидерът на БСП коментира и изтеклата в медиите среща на ДБ: “Много голяма част от това, което се каза няма нищо общо с преговорите, които водихме. Тяхна си работата, да си говорят каквото искат вътрешнопартийно. Но това, което ме впечатли е, че при нашите усилия за принципния разговор какво ще правим с България, в главите на колегите са се въртели мисли за министерски кресла и постове. От тези неща нищо не сме обсъждали на преговорите. Говорихме само по програмата.”  

Относно думите на Христо Иванов по неин адрес, Нинова заяви: “Христо Иванов ме коментира, че не искам промяна във формулата, защото искам да си запазя позициите. Не ме впечатлява. Чувала съм за себе си лично всякакви характеристики - и обиди, и хвалби. Отдавна това не ме впечатлява. Съдя по хората по работата и по резултатите. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, но за пръв път България, откакто сме в ЕС, сме на първо място по промишлено производство и индустриално развитие. Това е оценката за моята работа като министър, за екипа и за всички колеги в министерството, на които съм признателна.”  

Попитана за служебен кабинет, Корнелия Нинова подчерта, че правомощията са му много ограничени и че основната негова работа е да проведе избори.  

“Без работещ парламент и без възможност да се приемат необходимите закони, служебният кабинет не може да реагира сериозно на важните предизвикателства, които ни очакват”, смята тя. 

“Прогнозирам, че наесен ще ни се наложи да имаме таван на цените. Ако няма парламент, няма кой да го направи”, коментира още тя, като добави: Помните ли март-април месец, тогава казах, че има нужда да наложим форсмажор. Нямаше човек в държавата, който да не скочи срещу мен и да не ме обвини във всички грехове - от некомпетентност до това, че съм вече опасна. Сега сме юли, виждате ли какво става в света? Русия наложи форсмажор за доставки на Германия, Германия започва да налага форсмажор за нейните доставки, включително към български фирми. Е, можехме ли да се чуем през март месец и да го направим първи, а не да чакаме винаги големите и господарите да го направят?” 

“От това всичко ще загуби българската икономика. Затова сега казваме, трябва да има работещ парламент, трябва да има правителство”, каза в заключение Корнелия Нинова.