БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Корнелия Нинова: При язовирите заварихме хаос, застъпващи се правомощия, липса на контрол и безотговорност

Корнелия Нинова: При язовирите заварихме хаос, застъпващи се правомощия, липса на контрол и безотговорност

Язовирите са приоритет, за да не виждаме на пролет отново страховитите картини

Вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова, отговоря на актуални въпроси относно нейния ресор, по време на блиц контрол в Комисията по икономическа политика и иновации.

По време на контрола тя постави акцент върху малките и средни предприятия, както и помощта, която ще им бъде оказана по отношение на ковид кризата и кризата с цените на енергоносителите. „В проекта за бюджет, който ще предложи Министерски съвет за 2022г., се предвиждат редица такива мерки, като подпомагане с изплащане от страна на държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението, но не повече от 35%, това са около 450 млн. На енергоразпределителните дружества - 410 млн. помощ, на фирмите мярката “Запази ме“ - 60/40, както и за запазване на работните места и помощ на работниците - увеличението на ваучерите от 80лв. на 200лв., с които ще може да се заплаща и комунални услуги“, заяви вицепремиерът.

Нинова посочи, че има доклад от проверяващите органи, както и прокурорска преписка, която се отнася до 500-те милиона, отпуснати с постановление на Министерски съвет на ДКК и оттам на “Монтажи“ за ремонти на язовири.

Темата с язовирите Корнелия Нинова определи като много сложна и объркана: „Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос. Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, има поне 4-5 институции с почти застъпващи се правомощия, бих нарекла това пълна безотговорност“, категорична бе тя. Нинова припомни, че назад във времето е имало много случаи на преливане на язовири, заливане на населени места и нанасяне на щети, но досега никой не е понесъл отговорност за това.  

Като трети проблем тя посочи решението на правителството на “Борисов - 3“ за прехвърляне от общините към Държавно предприятие на общински водоеми и язовири.

По думите на Нинова Министерството на икономиката и индустрията изготвя  цялостен анализ за състоянието на сектора в страната по отношение на собствеността, контрола и законодателни промени с една цел - язовирите на България да се използват целесъобразно. „Общата цел е водите на България да се използват целесъобразно, но и най-вече на пролет да не виждаме страховитите картини, които сме виждали много пъти - на залети населени места, на унищожено имущество, на страдащи хора, не дай боже и загинали“, обобщи темата вицепремиерът.

Един от приоритетите на министерството, които Нинова очерта, е намаляване на бюрокрацията и облекчаване на административната тежест, която е обхванала бизнеса. „Едно от първите неща, които направихме, е да поканим работодателските организации. Заедно с тях изготвихме списък с актове, които пречат на бизнеса точно в тази посока. Списъкът вече върви към 100 броя“, обясни Нинова.

Тъй като индустриалните зони остават в Министерството на икономиката и индустрията, вицепремиерът заяви, че има направен проект за бюджет за инвестиции в този сектор. „Не само централното ръководство, но и зоните дадоха своите проекти за изграждане на инфраструктура, какво им е необходимо, за да се усъвършенства инфраструктурата“, заяви тя.