БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Корнелия Нинова: Работим за решаването на двата най-големи проблема - цени и доходи

Корнелия Нинова: Работим за решаването на двата най-големи проблема - цени и доходи

Ще обложим свръхпечалбите на енергийните дружества, за да върнем обратно парите в икономиката и домакинствата

Интервю на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" на bTV.

Цветанка Ризова: Тази инфлация е драматична за някои семейства и хора, знаете това. Как ще отговорите на това обедняване и този страх у хората?

Корнелия Нинова: Има два важни въпроса за решаване- цени и доходи. И има 2 групи мерки- икономически и социални. Това, което се реши вчера, надявам се да се реши и днес на преговорите с транспортния бранш е изключително важно. Искам да припомня, че на 28 април Министерството на икономиката и индустрията, заедно с работодателските организации и синдикатите формулирахме решението. Тогава то звучеше много екзотично, макар и само преди месец да беше. Сега вече е реалност. Решенията за цените на ток, газ и петрол.

Цветанка Ризова: Поемане на 80% от цената на тока от държавата за промишлеността. Това имате предвид?

Корнелия Нинова: Няколко са решенията, които влияят върху инфлацията и цените, които стигат до хората. Първо, за газа- тогава казахме да бъде на цената на доставките на "Газпром", разликата да се поема от държавата - увеличението, което ще дойде. Не се прие веднага добре. От вчера е факт. На срещата на правителството с работодателските организации правителството приема - това ще го направим. По отношение на електричеството- да продължи подкрепата към бизнеса, така както и досега подкрепяхме. Факт - бизнеса ще си получи подкрепата, компенсацията за повишените цени на електроенергията. Третото е петрол. Позицията ни за забраната за внос на руски петрол да не важи за България вече е изразена пред Европейската комисия и, ако не бъде съобразено нашето желание да бъде наложено вето върху това решение на ЕК. Следват още няколко стъпки, за които по-малко се говори, но които също ще повлияят върху инфлация и цени. Това е премахване на акциза на газ, което готвим. Премахване на акциза на някои енергоносители и има едно решение, което малко се коментира, но аз бих искала да го представя пред вас и пред зрителите, защото то е ключово за отпушване на икономическите процеси в България и на индустрията.

Цветанка Ризова: Кое е то?

Корнелия Нинова: Заради инфлацията се блокираха много обществени поръчки и доставки. Например фирма спечелила в някоя община търг за строителство на детска градина, да кажем миналата година. И цената на една от стоките, да речем цимент в строителството е била 100 лева. В момента тази фирма не може да изпълни поръчката при тази цена, заради инфлацията. В един момент цялата държава се блокира, фирмите не изпълняват обществени поръчки, кметовете не могат, строителството спира или изобщо и другите обществени поръчки извън строителството. Обръщам ви внимание, че в момента в парламента в Комисията по икономика се намира Закона за обществените поръчки.

Цветанка Ризова: 15 процента увеличение гласувате, нали?

Корнелия Нинова: Ето предвиждаме индексация на цените на стоките в икономиката, в индустрията с до 15% и забележете със задна дата от юни 2021 година. Тоест, от момента, в който започнаха тези инфлационни процеси, които блокираха в много голяма степен индустрията и икономиката. По отношение на икономиката тези няколко мерки за енергоносителите ще дадат оздравителен ефект, ще дадат тласък на икономическите отношения. Що се отнася до социалните, социалния пакет. Приетия на 1 април бюджет за тази година всички определихме, и вие журналистите и анализатори, като най-социалния в последните години - 20 млрд., 1/3 от всички разходи в държавата.

Цветанка Ризова: Ама те разточителствата продължават и с тези мерки, които сте предприели.

Корнелия Нинова: Всички социални мерки приети на 1 април продължават. Увеличената минимална заплата, майчинство, детските, обезщетението за отглеждане на дете, обезщетението за безработица, което се вдигна от 12 на 18 лева. Всичко това продължава и след юни. Но, се допълва с новите социални мерки.

Цветанка Ризова: Пенсиите.

Корнелия Нинова: Разбира се за нас важно от 10 години е борбата за преизчисляването на всички пенсии.

Цветанка Ризова: Ама това преизчисляване ли е обяснете или просто 20% се вдигат автоматично. Това не е преизчисляване г-жо Нинова.

Корнелия Нинова: От 1 юли се вдигат пенсиите с 21%. От 1 октомври се преизчисляват всички пенсии с нов средноосигурителен доход, което дава възможност да се поправи онази несправедливост, при която един същи човек, който е работил една и съща работа, осигурявал се е за едно и също време и така нататък - получава различна пенсия от друг за същото. Тоест, от юли увеличението с 21% трябва да покрие този ръст на инфлацията, който засега е 13-14%, различни са прогнозите. Увеличението от 21% ще даде на уязвимите, на пенсионерите, на най-засегнатите хора покритие на тази инфлация.

Цветанка Ризова: Това е така.

Корнелия Нинова: А от 1-ви октомври ще преизчисляваме пенсиите. И аз мисля, че това е вече истинската пенсионна реформа, за която ние от БСП се борим от години.

Цветанка Ризова: Щях да ви питам за реформата. Аз мисля, че досега такова разточителство милиарди за месеци, никоя власт не е правила.

Корнелия Нинова: Да.

Цветанка Ризова: Милиарди, не говорим за милиони, които вие сега ще раздадете, така да кажем като дарения, като помощ. Обаче срещу това какви реформи стоят, защото така да даряваме, все пак има някакъв лимит. И бюджета, и държавните пари имат лимит. Кажете една реформа, която стои зад тези пари. Една реформа да е извършена?

Корнелия Нинова: Аз имам няколко бележки към казаното от вас.

Цветанка Ризова: Казвайте ги.

Корнелия Нинова: Искам да оспоря сравнението, че никоя власт преди това не е правила такава социална политика според мен не е аргументирано, защото никоя власт не е била в такава ситуация скоро. Ковид кризата, енергийна криза, цени, инфлация, война. Тази актуална ситуация изисква такова поведение и го виждаме във всички европейски държави. Втората ми така бележка към казаното е, че това не са дарения. Това са компенсации. Например за икономиката да говорим и за индустрията. Това, което ще компенсираме е бизнеса. Ще се вземе от свръхпечалбите на енергийните дружества. Те ще бъдат обложени допълнително и от свръхпечалбата на енергийните дружества тези средства ще се върнат в икономиката и в домакинствата. Това не е дарение. Тези пари са платени от икономиката и от хората. Те са ги дали и е абсолютно справедливо част от тях да се върнат при тях. Това са техните пари, това не е дарения. Целият период в момента изисква компенсации за бизнеса и компенсации за доходите. Разбира се много е важно след този период, в който се опитваме да покрием инфлацията, да започнат истинските реформи. Пенсионната, преизчисляването на пенсиите е именно такова нещо.

Цветанка Ризова: Това исках да разбера. И все пак имаме нужда от реформи, някои от тях дълбоки.

Корнелия Нинова: Категорично.

Цветанка Ризова: И сякаш досега се въртим в омагьосания кръг да компенсираме, да даваме. Всеки от нас има нужда, всеки се радва на това, което ще получи, защото всички страдаме от тези цени. Но аз знам, че тези краткосрочни мерки нямат дългосрочен ефект върху страната ни и ние пак след 2 месеца, след 5 месеца - дай боже всичко да свърши, ние пак ще сме нереформирани и бедни. И пак ще искаме от държавата. Затова питам някаква реформа кога ще започне?

Корнелия Нинова: Ще ви отговоря, но първо на първата част от въпроса. Това, че в момента помагаме, няма да има само краткосрочен ефект. Ако сега спасим икономиката и фирмите да не затворят, да не освободят хора да станат работни повече, да отиват повече обезщетения за безработица. Ако спасим икономиката и индустрията, работейки тя ще води до добавена стойност. Ще ви дам пример с газа. 25 хиляди български фирми са зависими от доставката на газ. 260 хиляди души работят там. Ако не предприемем тази краткосрочна мярка сега - да покрием разликата, много голяма част от тези фирми ще фалират и ще затворят. Хората ще останат без работа - ето това вече ще е дългосрочна катастрофа. Тоест мерките, които сега предприемаме имат визия да запазим икономиката и да се развиваме. Но по отношение на реформата. Абсолютно сте права. Имаме нужда от реформа във всички сфери. Гововрим за пенсионната, нека на 1-ви октомври да направим преизчисление на всички пенсии. Започнахме със съдебната - със закриването на Специализирания съд и прокуратура. Много се надявам скоро да започнем със същинската здравна реформа, защото там има много проблеми за решаване и искам да обърна внимание от сега на един въпрос, който от тук там се прокрадва, но подозирам, че до месец-два ще стане може би най-съществения.

Цветанка Ризова: Какво е то?

Корнелия Нинова: Продоволствения въпрос. Знаете, че последния доклад на ООН предупреждава за продоволствена криза в цял свят. Та говоря за реформа в селското стопанство и земеделието. Онзи умен политик и държавник, който сега предприеме мерки, след година-две ще бере добри плодове за народа си. Смятам, че трябва да се концентрираме изключително много върху земеделието и селското стопанство. Имаме прекрасна земя, имаме прекрасни сортове. Можем плодове, зеленчуци, мляко, месо да произвеждаме. Една реформа в земеделието с пренасочване на повече финансиране от зърнените култури към плодове, зеленчуци, мляко и месо. Възстановяване на напоителни системи и възстановяване на едно напоително земеделие, чрез напояване. И други мерки, за които ние отдавна пледираме. Трябва да започнем веднага. Ние трябва да си гарантираме, че българската земя и българското земеделие ще ни храни в по-голяма част от продуктите, които ползваме.

Цветанка Ризова: Това е в ресора на БСП и вашия министър, и може да започнете. Да инициира и да е мотор.

Корнелия Нинова: Точно така, започнахме.

Цветанка Ризова: Обаче, ето днес ви слушах пресконференция на вашата партия. Вие сега искате нулева ставка за хляба.

Корнелия Нинова: Точно така.

Цветанка Ризова: Тоест, всеки нещо иска, малко се получава като наддаване. Продължаваме промяната дават пресконференция, в която обявяват своите мерки. Вие давате пресконференция, в която обявявате своите мерки. Вчера Слави Трифонов излиза с един пост, в който казва: Ами аз пък нищо не знам. И казва: нито се допитват до коалиционните си партньори "Продължаваме промяната", нито чуват какво им казвам. Василев и Лена Бориславова създават неверни очаквания. Обещаното не е обсъдено. Как решавате тези въпроси, все едно не сте коалиция, а някакви партии, които се борят за доверието на хората. Всеки излиза и казва- аз искам това да дам на хората, аз искам това да дам. Как вървят тези коалиционни отношения? Мога да чета още дори от поста на Трифонов, но няма смисъл.

Корнелия Нинова: Аз ще си разделя отговора на две. Едната част е съвсем нормална. Съвсем нормално е 4-те партии, които имат отделни програми, представляват и водят зад себе си избиратели, да настояват техните програми да се реализират в политиката, когато сме в управлението. Това е нормално.

Цветанка Ризова: А това преди да са обсъдени с коалиционните партньори нормално ли е?

Корнелия Нинова: Не, не е. Ние експертния съвет го проведохме вече няколко пъти.

Цветанка Ризова: Искате нулева ставка на хляба, обсъдено ли е, казано ли е да?

Корнелия Нинова: Другото нормално е - освен, че представляваш хора в политиката, ние браншово вече, като министри представляваме хората. Аз неслучайно заставам до работодателите, защото това е индустрията и икономиката на България. Ние неслучайно заставаме за нула процента ДДС на хляба, защото това е в областта на земеделието, където е нашия министър. Защото е жизненоважно, защото всеки българин ползва хляб и защото е наше старо искане най-малко от 6 години. Тоест, ние сме последователни в тази политика. Логично е всеки да каже - дайте да разсъждаваме. Нула на хляба, колегите от ДБ искат 9% на газа ДДС. Абсолютно нормално е. Другото обаче, което не е нормално и имаме нужда от подобряване на комуникацията, това е острата реакция на Слави Трифонов. Уважавам всичките ни партньори в коалицията. За да го каже сигурно и той има основания. Да, ние имаме нужда от подобряване на комуникацията. И в същото време е съвсем естествено всеки да предлага мерки и накрая да намерим доброто сечение.

Цветанка Ризова: Когато излязат "Продължаваме промяната" или, когато излезете вие БСП, или друг някой - за нас вие сте вече част от властта - вече официално, не просто в парламентарната власт. И вие създавате у мен усещането, че това ще се случи, защото вие сте добрите и искате 0% ДДС върху хляба или ставка, апък другите са лоши, защото не са съгласни. Разбирате ли това е едно фалшиво усещане, че ние сме загубили като граждани, след като то не се случи.

Корнелия Нинова: Нищо подобно.

Цветанка Ризова: Не е ли добре първо да го решите в коалиционния съвет и след това общо да излезете с нещо.

Корнелия Нинова: Да сте чули от нас някога оценка за партньорите ни, че са лоши, защото не са приели наше предложение. Ние имаме уважение, говорим нормално, с всички поддържаме разумен диалог и никога не бих си позволила да нападна някой от коалиционните партньори само, защото не одобрява наша мярка. А защо не погледнем по друг начин на този въпрос. Ами ето сега в студиата нямаше да обсъждаме различните мерки. Не е ли хубаво да има различни предложения, да има обществен дебат. Да не си говорим само за неща, които не интересуват обществото. След мен ще дойде колега, сигурно от друга партия в коалицията. Той да си каже мнението за нулева ставка на хляба. Да има един истински обществен дебат кое е полезно за обществото. То да не е партийно решение, то да е подкрепено от голяма част от обществото. Това за хляба - още веднъж потвърждавам, днес говорих и с г-жа Кокушева, председателя на Асоциацията на хлебопроизводителите. Те всички застават зад тази мярка. Нормално е ние да поддържаме тези хора. Разбира се, трябва да се намери вариант. Дали е възможно финансово, дали бюджета ще издържи. Колко ще загубим, ако премахнем ДДС-то от 20 на 0%, как ще компенсираме този приход в бюджета. Това е комплексен разговор. Ние не сме просто излезли така да хвърляме популистки фоерверки. Това иска сериозен разговор и финансова обосновка.

Цветанка Ризова: Добре, още нещо изисква сериозен разговор. Връщам се към поста на Трифонов, защото е тема, която вълнува цялото общество. Той твърди за пореден път, че за Северна Македония всички били разбрали за нерегламентирани опити на премиера Кирил Петков и съветниците му да заобиколят националния интерес. Той продължава да го твърди, въпреки че Петков няколко пъти отказа. Вие сте вицепремиер. Какво е вашето усещане? Има ли нерегламентирани обещания? Има ли някакъв страх и опасност противно на националния интерес или на националния очаквания, ние да направим нещо за Македония?

Корнелия Нинова: Нямам впечатления за това и не мисля, че в политиката трябва да боравим с усещания. В политика трябва да боравим най-малко с документи и аргументи. Имаме договор между България и РСМ, ратифициран от българския парламент. Докато този договор не се изпълнява - не може да се вдигне ветото за Македония. Каквато и промяна да се прави, трябва да се направи в българския парламент. Български премиер, който и да е той, каквото и да е обещавал или да не е - нямаме информация за това, не може нищо да направи. Без правителство и без парламент.

Цветанка Ризова: И въпреки всичко стоят думите на външния министър Генчовска, която казва, че България има две външни политики.

Корнелия Нинова: Добре, техни думи. Извикайте ги, поканете ги - да кажат какво имат предвид. Аз казвам нашата позиция. Имаме договор, докато не се изпълнява този договор - не можем да вдигнем ветото. Нашата позиция е категорично против това. И това трябва да стане през институциите на България - Народно събрание и правителство. А не самосиндикално, от който и да е лидер, премиер и така нататък.

Цветанка Ризова: Сега, звучите твърде оптимистично според мен. Въпреки всичко няколко социологически проучвания вече показват преднина на ГЕРБ сериозна, извън статистическата грешка. И огромно недоверие, включително и днешното изследване, към правителството. Просто то се срутва и вие го виждате в числата, които казват социолозите. Помня, че когато "Продължаваме Промяната" се появиха, вие казахте, че това е нещо като отроче на президента, за да уязви или да смали БСП. Сега обаче виждаме, че "Възраждане" получава доверие, партията на Стефан Янев - зад това доверие, което те получават кого ще обвините? Кой е виновен затова?

Корнелия Нинова: Първо да кажа, че съм малко по-оптимистично настроена, след като вече имаме съгласие по основния пакет антикризисни мерки, защото това беше измъчен процес. Ние вече 2 месеца водим тези разговори. И като виждам, че става факт и има реалния действия, и че отново пари ще стигнат до хората и ще стабилизираме хората - малко се успокоих. Затова и днес съм малко по-така настроена. Не искаме да обвиняваме никого, но позволете да не анализираме социологическите проучвания.

Цветанка Ризова: Не ги анализирайте, но така да кажа има срив на доверието в този кабинет за 1 месец.

Корнелия Нинова: Само обръщам внимание на следния факт - в рамките на 24 часа, две социологически проучвания, които толкова кардинално се разминават. Разликата не е в процент, разликата е в десетки проценти за една и съща партия, че ми позволете да не ги коментирам.

Цветанка Ризова: Общата тенденция обаче е срив в доверието към властта.

Корнелия Нинова: Общото обаче във всички, които ние търсим и аз специално това, което ме притесни е кои са проблемите, които българските граждани идентифицират навсякъде - това са цени и доходи, инфлация и доходи. Това е тревожното във всички социологически проучвания. Иначе рейтинги лични или на правителството - да следим ги, но важното е да си свършим работата. Да успокоим инфлацията, да дадем на хората спокойствие, да компенсираме доходите и да вървим напред.