БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Корнелия Нинова: Събираме съюзници- България има нужда от промяна и тя е възможна

Борисов предаде управлението на България на задкулисието. Той е част от всичко това

„И вчерашните събития, и предишните със записите на разговори показват, че това не е европейската, развита икономически социална държава с разделение на властите, с ред и правила за правене на бизнес. Ролята на задкулисието, за което от БСП отдавна говорим се вижда. Всичко това  е доказателство- България има нужда от промяна и тя е възможна.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. Тя подчерта, че в България може да има ред, правила, социална политика и развита икономика.

„Първата ми реакция, когато чух записа бе като жена, а не като политик. Искам да кажа нещо на българските  жени – имаме достойнство и трябва да го пазим. Нито  сме мисирки, нито такива, каквито премиерът нарече председателя на парламента. Гледаме деца, имаме семейства, имаме дом, работим, имаме чест и достойнство. Искам да защитя българските жени и да се обърна към тях да си пазим достойнството от подобно поведение”, каза Нинова.

Председателят на БСП коментира, че връзките, които излизат между властта и едрия бизнес са опасни, като те показват задкулисието и нерегламентираното управление на държавата  - не от държавните институции, а от хора с частни интереси: „Борисов предаде управлението на България на задкулисието. Той е част от всичко това.”

Корнелия Нинова подчерта, че  важната новината от вчера е съвсем друга, която засяга всеки българин а  не снимките от спалнята на Борисов: „Вчера имаше тристранен съвет и тристранно споразумение между работодатели, синдикати и правителство. Има важни неща като намерението образованието да бъде обвързано с икономиката. Тревожи ме обаче, че в това споразумение няма грижа за хората”, коментира Нинова. Тя поясни,че   се потвърждава досегашната политика, че  няма да се удължава платеният отпуск на родителите, които гледат децата си по време на кризата, както и че ще се удължи срокът за получаване на кредити, но отново няма да има безвъзмездна помощ  за засегнатите по време на кризата.

„Няма конкретни мерки или политики за нарастващите безработни. Те са близо 200 хил. Сегашните мерки като 60:40 и кредити не сработват. Много малко хора получават тези кредити, все още чакат в банките, стоят в списъци. Много малка част от бизнеса се възползва от мярката 60:40.”, заяви лидерът на БСП. Тя припомни, че БСП е поставяла няколко пъти тези въпроси  и в парламента, като са  предложили и конкретни мерки – една минимална заплата на самоосигуряващитe се лица, безвъзмездна помощ на социално слаби и бедни хора и много други предложения.

Нинова  заяви, че строежът на плажа в Алепу е много ярък пример за безнаказаност: „На фона на това, министърът на екологията каза, че  очевидно това съоръжение ще е хотел, но няма да спре строежа. Поискахме парламентът да го  изслуша, но не получихме смислен отговор от Емил Димитров.” Председателят на БСП подчерта, че въпросът за екологията, за водата, земята, безбройните незаконни сметища стои открит: „Чистата вода, чистият въздух, земя, храна става един от най-големите приоритети за България, след като видяхме, че я превърнаха в сметището на света.”

Корнелия Нинова коментира и обвиненията на ГЕРБ към нея относно проблема с водата в Хасково: „Много интересно реагираха колегите от ГЕРБ вчера. Щели да дадат сигнал в прокуратурата. През 2017г. в Хасково се направи инициативен комитет, който поиска отговорност от виновните лица. Сега е 2020 г.- трета година няма отговорен от институциите, който да бъде разследван и съден за това, което причини в Хасково. Не се търсят виновните лица за това, което причиниха на хасковлии, а се търси отговорност от лидера на опозицията, че е застанал на страната на тези хора и казва истината. Нека хората преценят как се води политиката при ГЕРБ. Да ме съдят от ГЕРБ, оставам на страната на хората в Хасково. Би било интересно дело със 70 хиляди свидетели.”

Лидерът на левицата коментира, че нейната цел е да се смени моделът на управление, да се направят много дълбоки промени в системите – в секторните политики – в здравеопазване, образование, икономика, което е много голяма и амбициозна задача: „Събираме съюзници за тази промяна.  В последната седмица правим много срещи с леви партии и организации. Имахме среща с над 30 леви партии – ляво и център.Ще продължим тези срещи.” Тя допълни, че  и последните събития показват, че промяната е много наложителна и необходима за България.

„От избора на БСП зависи бъдещето на България през следващите години. През  избора на всички органи на партията ще се покаже тенденцията в каква посока ще вървим. Аз съм от онази част от БСП, която смята, че трябва да бъдем категорична опозиция на ГЕРБ, ярка алтернатива и да предложим друго развитие на България, събирайки съюзници, които искат смяна на модела на управление”, поясни Нинова. Тя  допълни, че  има и  друга тенденция в партията, която смята, че трябва да се търси колаборация с ГЕРБ: "И към мен имаше предложения – и за председател на Народното събрание, и публичните изказвания на членове на НС, че ГЕРБ управляват добре и че трябва да се търси сътрудничество с тях, и  през скрити ходове се търси такава възможност. Сега тези тенденции се изострят заради предстоящият избор в партията.” Тя припомни, че срещу БСП и срещу нея се води много грозна кампания.

„Опитвам се чрез политиката, която предлагаме да има доверие в БСП. Фактите са, че през последните 4 години, през които работим в много тежка опозиционна среда увеличихме депутатите си от 38 на 80, европейските депутати от 4 на 5, имаме спечелени президентски избори, увеличени кметове и общински съветници, включително на областни градове. Това сме успели да свършим, но не е всичко. Има още какво да направим”, категорична бе Нинова.

„Най-важното от този Национален съвет е, че ще има пряк избор. Властта се дава на народа и това, което решат хората, ще се случи.  Това е революционна реформа в БСП.Членовете на БСП ще изберат  не само лидера си, но и накъде ще върви страната през следващите години”, завърши Корнелия  Нинова.