БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Корнелия Нинова: Служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г. и да не замразява доходите на хората

Корнелия Нинова: Служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г. и да не замразява доходите на хората

МФ отказва да даде на парламента бюджетните параметри, а ги дава на социалните партньори – това е недопустимо, възмущава се проф. Гечев

МФ отказва да даде на парламента бюджетните параметри, а ги дава на социалните партньори – това е недопустимо, възмущава се проф. Гечев

„Бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички доходи. Замразява плащанията – социални, заплати, майчинство и т.н. При увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци, ние смятаме, че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Тя обяви, че парламентарната група на „БСП за България“ ще подкрепи декларацията на „Продължаваме промяната“, с която парламентаът да задължи Министерски съвет да внесе проект на бюджет.

„Аргументите на служебния кабинет да не го направи са, че този бюджет би бил с много страховити параметри за дефицит, дълг и т.н. Тоест те се страхуват да го внесат, защото биха поели отговорността за това, което предлагат. Другият аргумент е – нека да има редовно правителство и то да си направи бюджет. Да допуснем, че не се състави правителство – това означава ли, че до средата на следващата година България ще бъде на автопилот, хората няма да получат никакви увеличения на доходите?“, каза още тя.

По нейните думи няма никакви гаранции, че инфлацията и цените ще намаляват, а напротив – има информация, че цената на газа тръгва нагоре. Нинова посочи още, че синдикатите протестират за увеличаване на минималната работна заплата, МВР и гранична полиция чакат повече средства, за да се справят с мигрантската криза и най-вече – хората искат повишаване на доходите си.

„Най-смислено е служебният кабинет да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г. и ние тук да работим върху него, включително с предложенията, които правим“, заключи Корнелия Нинова.

„Абсурдно е което и да е правителство да не изпълнява Конституцията на страната си и да не внася държавен бюджет. Това е първото такова правителство в историята на ЕС и е много лош пример“, заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

„Няма как да се съгласим с удължаването на бюджетните показатели от тази година. Обстановката е различна – цените растат, не са се възстановили веригите на доставки от ковид кризата, забави се производството, увеличи се безработицата, понижи се растежът. Войната, която се води на територията на Украйна, също доведе до драматични промени. Абсолютно безумие е да продължаваме бюджета от 2022 г. за 2023 г.“, посочи той.

Социалистът коментира и че Министерството на финансите е отказало да  предостави бюджетните показатели на българския парламент, а ги е предоставило на социалните партньори. „Това е недопустимо в една правова държава-членка на ЕС“, категоричен бе проф. Гечев.