БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Корнелия Нинова: Внасяме собствена законодателна програма, изразяваща нашите последователни политики (ВИДЕО)

Ще настояваме за увеличаване на работната заплата от средата на годината. Децата продължават да са абсолютен приоритет за БСП

„Коалицията на джентълмените предлага законодателна програма съгласувана само помежду им. Разбира се, в нея има важни закони, има и такива, които ние няма да подкрепим. Има пропуснати много важни ежедневни теми, които вълнуват почти цялото българско общество. Ние от днес започваме внасяне в деловодството на Народното събрание на нашата законодателна програма. Ние имаме собствена, самостоятелна законодателна програма - тя е израз на наши последователни политики“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

 Нинова представи първите няколко законопроекта и заяви, че следващата седмица социалистите ще внесат един голям, основен социален пакет, които е свързан с обсъждането на данъчните закони и бюджета.

 „Днес внасяме законопроект, който предвижда минималната работна заплата, която стана 50% от средната благодарение на „БСП за България”, да влезе в сила от 1-ви юли тази година, а не от 1-ви януари 2024г. По този начин защитаваме над 500 хиляди работещи бедни и смятаме, че заради високата инфлация и цените сме длъжни да се погрижим за тези хора. Нямаме време и те нямат време да чакат до януари следващата година“, обясни Нинова.

 „На второ място, внасяме няколко поправки в Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс за случаи, на които всички ежедневно сме свидетели. Става въпрос за каране в пияно или дрогирано състояние, причиняване на телесни повреди или смърт, при шофиране в такова състояние“, каза още лидерът на БСП и посочи, че според официалната статистика има около 40 случая на ден, които се залавят: „Представете си с незаловените колко опасна е тази война по пътищата и колко живот се губи. Няколко пъти сме чували от правораздавателните органи, че законите не са достатъчно строги. Затова ние предлагаме възможно най-строгия закон“, допълни тя.

 „Повишаване на наказанията от 15 до 20 години или доживотен затвор. Това означава без възможност за условни присъди. Предлагаме да се отнема в полза на държавата моторното превозно средство, с което е причинена катастрофата и последствията от нея“, обясни Нинова.

 Тя определи като изключително сериозен проблем трафика на мигранти: „Свидетели сме всеки ден на мигранти, които се разхождат из цялата държава. Имаме случаи на загинали полицаи, това не може повече да продължава. Затова предлагаме също повишаване на наказанията драстично, почти двойно на тези, които осъществяват тези престъпления.  От 10 до 20 години, включително и отнемане на имуществото, с което се извършва това престъпление“.

 Нинова категорично заяви, че децата продължават да са абсолютен приоритет за „БСП за България“: „Запознахме се с много тежки случаи на детска порнография и затова внасяме предложение за изменение в НК и по тези въпроси. Създаване на нови алинеи за повишаване на наказанията и за предприемане на мерки, спрямо такива случаи. Конкретното ни предложение е от 3 до 10 години, което увеличава наказанието“, каза тя.

 Лидерът на БСП заяви, че коалицията внася и Закона за борба срещу домашното насилие: „Не сме в никакъв случай „за” домашно насилие, каквото се опитват да ни приписват през годините, но категорично се противопоставяме през този закон да се прокарва джендър идеология и да се посяга на децата по всякакъв начин. Чрез отнемането им от семействата, чрез образователни програми от НПО-та, насилие чрез бездействие и т.н.“, каза Нинова и посочи, че социалистите са изчистили този закон от всички текстове, които касаят децата, джендър идеологията при децата и образованието в тази посока.

 „Остават всички текстове, които гарантират, че домашното насилие ще бъде наказано, така както трябва, а насилниците ще получат каквото заслужават.  „За” сме с тази борба, не можем да допускаме повече жертви на домашно насилие, но не пипайте децата.  И затова без джендър идеология, без внушения, без образование и без текстовете за децата, внасяме онзи Закон за домашното насилие, който ви е познат от предишния парламент. Включително и нашето предложение - за областни и кризисни центрове“, обясни тя.

 Нинова заяви, че това е първият пакет, а следващата седмица социалистите продължават със социалните и данъчни закони, които касаят бюджета. Те ще внесат освобождаване на младите хора до 26 години от плащане на данък, майчинството да бъде колкото е минималната работна заплата за втората година, както и всички предложения на „БСП за България“ за пенсионна реформа, безплатните лекарства за деца и други закони в областта на социалната политика. „В тази тежка криза един от най-важните въпроси е да облекчим живота на хората с каквото можем“, категорична бе тя.

 „Със сигурност трябва да се увеличи събираемостта на данъците, тя не е такава, каквато трябва да бъде, дори и само според инфлацията. От друга страна ние не сме привърженици на това да се потиска дефицита под 3%, за да се влезе сега и веднага в Еврозоната. Не сме подготвени и като икономика, и като доходи на хората, за да се случи това веднага. Според нас е по-добре в тази криза да се помогне на хората. Това е една доста стабилна европейска практика наложена в редица европейски държави. Може би една или две държави само са с дефицит под 3%. Така че ние тук имаме различие с Министерство на финансите  и служебния кабинет, както и с колегите от ПП-ДБ и ГЕРБ“, обясни лидерът на БСП.