БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Корнелия Нинова: Външният министър да отмени нотата за изгонените руски дипломати /ВИДЕО/

Нинова предложи 4 конкретни стъпки за излизане от дипломатическата криза

Изявление на вицепремиера, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова от Народното събрание

Уважаеми български граждани,

В толкова много кризи сме напоследък, а от няколко дни и това изостряне на отношенията с Руската федерация. Дойдох сутринта с вяра, че кризите мобилизират характера, хладнокръвието, разума. След 2 часа съм по-малко уверена, но ви моля да ме изслушате, а след това решете какво да се прави.

Ситуацията, в която се намираме в момента, по темета за изгонване на руските дипломати за мен е абсолютно дежа-вю. България, българското Народно събрание, правителство и политически партии бяхме в същата ситуация преди няколко години. По-лека, но същата. Моля, ако имате търпение, да ви прочета няколко думи. Към младите колеги, без да ви назидавам, сега започвате да се учите на голямата политика, трябва да се учите от историята. Към колегите, които бяхме тогава в тази зала, в онова време, да припомня, че подобен случай го разглеждахме тук и нямаше реплики “Народното събрание не е мястото да се решават тези въпроси“. Така че проявявате непоследователност. Ще ви припомня какво се случи тогава с едно мое обръщение към парламента преди години и ще видите, че звучи абсолютно еднакво към сегашния момент:

„Има такива моменти в историята, които изискват в най-висока степен мъдрост, разум и лидерство. И Европа, и България се намираме в такъв момент сега.

Признавайки правомощията на изпълнителната власт, смятаме, че в парламентарна република, тук, в българския парламент, също трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското правителство самὸ в този сложен момент, и всички институции да се обединим за България.“ Това го казвам аз, като лидер на опозицията, когато управлява Бойко Борисов в тежка война между нас

„Били сме разделени по много въпроси. Разделени сме и сега. Коалиционните партньори в правителството са на различни мнения. Има различни позиции дори в управляващата партия ГЕРБ – на депутатите.

Какво предлагаме и какво може да ни събере, отново казвам, в този сложен момент за България и за Европа? Предлагаме обща позиция на българското Народно събрание около общочовешките ценности, принципите на международното право, принципа на равнопоставеност и взаимно уважение между държавите членки на Европейския съюз, които са необорими принципи.

Първо, ако сте съгласни, да заявим, че ние сме за мир и против войната! Допускам, че никой от Вас не оспорва тази теза. Но мир се постига с диалог, а не с дрънкане на оръжия и заплахи.

Второ, да заявим, че ние сме за истината и за принципа на международното и българското право: „Невинен до доказване на противното“, също допускам, че сте съгласни. До този момент никой от нас не знае каква точно е истината. Да кажем, че искаме да я научим. Досега никой не е дал безспорни доказателства за нечия вина. „Вероятно“ не означава „сигурно“ и никой никъде не бива да бъде съден по вероятности.

Трето, докато не се дадат безспорни доказателства, България да не гони руски дипломати и да не отзовава свои.“ Това е преди много години.

„Четвърто, да заявим, че ние споделяме солидарността, но солидарност с правото, с истината, принципите на суверенитет и ненамеса на чужди държави при вземането на национални решения.

Големите европейски демокрации ни дадоха пример тези дни: Франция – президентът Макрон ще посети Москва и ще се срещне с президента Путин; Германия – правителството експулсира четирима руски дипломати, но приема четирима нови на тяхно място; Австрия – открито и честно пред народа си и пред света правителството заяви, цитирам: „Лондон изразява недоволство, за да ни принуди да приемем определени мерки. Но въпреки това няма да експулсираме руски дипломати. Запазваме канал за диалог с Русия!“ Нещо повече, Австрия заяви желание да бъде посредник между Европа и Русия.

Но днес, уважаеми колеги, във вихъра на тази безпрецедентна криза лидер на Европейския съюз е България!“, тогава беше. „И би трябвало като такъв ние да бъдем мостът между Европа и Русия. Българският министър-председател неведнъж се е нагърбвал с ролята на посредник между Европа и Турция и между Европа и Западните Балкани. Мисля, че няма по-изключителен момент, в който България като председател на Съвета на Европейския съюз да поеме тази роля на мост.

Уважаеми дами и господа народни представители! Ако мога да обобщя: предлагаме обща позиция – декларация, на българското Народното събрание, основана на четири тези: искаме мир, а не война; искаме да знаем истината и да се спазва принципът за невиновност до доказване на противното. Дотогава няма да експулсираме руски дипломати и няма да отзоваваме наши. Като председател на Съвета на Европейския съюз сме готови да поемем лидерство и посредничество в диалога Европа – Русия.“

Уважаеми колеги, става дума за 30-и март 2018 г. – случаят “Скрипал“. Искам да ви разкажа какво се случи тук тогава. След тази моя декларация -н Цветанов, който беше председател на парламентарната група на ГЕРБ, направи след мен жестоко агресивно обръщение, тук беше луд скандал. След това мое обръщение поискахме почивка и се събрахме на председателски съвет. Тогава премиер Борисов, а аз като председател на “БСП за България“ на опозицията,  г-н Цветанов и Цвета Караянчева като председател на Народното събрание. Аз убеждавах Борисов с аргументи за българския национален интерес какво ще последва от това. Цветанов крещеше неистово. Какво се случи накрая – влязохме в зала и обявихме, че няма да гоним руски дипломати. “България засега няма да гони руски дипломати заради случая “Скрипал“, но смята, че е изразила достатъчно солидарност с Великобритания и съюзниците като е извикала посланика са от Москва за консултации в София. Решението взето в петък от Съвета по сигурност към Министерски съвет е рядка проява на единодушие между правителството от една страна, президентът и БСП от друга, които принципно застават на позицията на националния интерес.“ Това е историята оттогава.

Г-н Борисов, страшно съм изненадана от изказването ви сутринта. Защото помня онзи разговор през 2018 г. Сутринта ястребски, веднага да се гонят, подкрепяй ме, нито крачка назад. Разбираме, че искате да се върнете във властта през проатлантическото мнозинство, за което говорите. Това не е проатлантизъм, а просто желание да се върнете във властта. И днешната ви позиция коренно противоречи на това, което тогава с разум и хладнокръвие решихме на председателския съвет.

Сега се обръщам към вас, уважаеми народни представители,

Загубихме 2 часа и 10 минути в процедури, остават 50 минути до решението Руската федерация да закрие посолството си в България. Искам да ви кажа къде по света се е случило това и да видите в какъв списък ще влезем. Папуа Нова Гвинея – закрито посолство на Русия; Суринам – закрито посолство на Русия; Грузия и последното в Украйна заради войната. Нито един от големите политически и световни опоненти на Русия, нито един от идеологическите им врагове не си е позволил това, което се случва днес в България. Дори и по време на война. Нито една държава в света днес не си позволява да скъсва дипломатическите отношения и да закрива представителствата си. Трябва да си дадем сметка за последствията – икономически, политически, социални, културни, каквито искате. Представете си, че това се случи днес, и че спрат доставките на петрол – нямаме горива, блокираме икономиката, семействата, всичко. Представете си, че спре взаимното сътрудничество по отношение на АЕЦ “Козлодуй“. Дали можем да останем и без ток? И не ми говорете, че това е русофилство или слугинаж на Путин, това е българският национален интерес. Това е волята ни да не оставим България на прага на зимата на студено и тъмно, а хората на гладно. Знам, че сме идеологически различни, знам, че отдясно ще кажат “Браво, тези са малко, трябва още“. Знам, че отляво ще кажем, че това е грешка. Уважаеми колеги, не е време за този спор сега. Защото държавата е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите си взаимоотношения с Русия.

В частност искам да ви кажа, че освен големите национални интереси, ние сме отговорни за стотици хора в Русия, българи в Русия. Министерството на икономиката и индустрията има един център на промишлеността на Република България в Москва. Огромен имот, в който в момента има 112 договора за отдаване на ползване на офиси, складове и гаражи и там има български фирми и български стоки. Сключени са с 44 юридически и 60 физически лица. Имаме 17 договора за указване на услуги с физически лица, имаме 26 души на трудови договори. Това е само частен пример, защото е в моята отговорност и го следя и съм загрижена какво ще правим с тези хора, какво ще правим с българските фирми.

Знаете ли, че там има 3 жилищни блока, в които има над 400 семейства, живеещи там, 3 огромни жилищни блока. Там има и непълнолетни деца. Ако не ви интересува голямата геополитика, питам ви какво правим с тези българи, ако днес до 17 часа като затворят посолствата? Някаква мисъл за грижа имате ли, освен процедурни битки? За пореден път очевидно няма да бъда разбрана (особено оттук – сочи към депутатите от ГЕРБ) призовавам за хладнокръвие, за разум, и за взимане на решения. Предлагам ви следното: очевидно е, че институциите си прехвърлят горещия картоф, нежелаейки да понесат отговорност и нямайки смелост да понесат отговорност.

Мисля, че е най-логично да се направят следните неща:  Първо, г-н Кирил Петков да излезе и да обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател официално, а не да четем някакви вметки по сайтове.

Второ, преди да го направи, незабавно да уволни зам.-министърът на външните работи, който е подписал тази нота.

Трето, президентът незабавно да уволни председателя на Държавната агенция  по национална сигурност (ДАНС), който е приел устно някой да му нареди да изготви списъци. България има ред и закони. И там се казва, че когато ти наредят дори висшестоящи да направиш нещо в противоречие със закона, имаш право да откажеш. И не носиш никаква отговорност.

Имало данни за 34, ще използвам популярния израз „шпиони”, а другите в списъка били правени “на око“. Този човек трябва да понесе отговорност. Затова, че е направил тези списъци. Премиерът да каже, че няма да се кандидатира. Зам.-министърът, който е подписал тази нота, на секундата да си тръгва. Президентът да уволни шефа на ДАНС, и Народното събрание да поеме следната отговорност:

Уважаеми колеги, предлагам ви да вземете решение, не бягайте от отговорност. Тук сме най-висшия орган в парламентарната република  и аз ви прочетох какво се случи 2018г., когато беше много по-лек казуса, и с Борисов, с който сме и бяхме тежки врагове, които  вие сега изобщо тука си преливате ДПС –“Възраждане“, тогава си беше ясна разделителна линия. Тогава седнахме и разбрахме, че изгонването на руски дипломати по казуса „Скрипал” ще навреди на България. Мислите ли, че сега не можем? Нямате ли тази готовност? Народното събрание да приеме решение като орган, който упражнява контрол върху изпълнителната власт, да приеме решение – министърът на външните работи да отмени тази нота. Тя има право да отмени нотата на своя заместник.

Второ, да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат. Защото всеки, който шпионира в ущърб на българския национален интерес, трябва да понесе последиците на международното право. Но всички останали, които са попълнени в този списък като необходимост да се запълни волята на премиера да станат 70, да бъдат извадени от тази нота. Така ще възстановим върховенството на международното и българското право. Външният министър ще издаде този акт, както е по Конституция, ще се спази международното право при доказателства за шпионаж тези хора да бъдат екстрадирани. Ще възстановим справедливостта тези, които не са замесени в шпионаж, да останат тук. И най-вече – ще успеем да преодолеем огромната пропаст към която се движим. Не заради русофилство и русофобство. Не заради евроатлантизъм или евразийство. Заради едно единствено нещо – българският национален интерес, сигурността, стабилността на страната. И перспектива пред българския народ за следващите тежки есенни и зимни месеци.