БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КОВИД-19: ЗАТЯГАНЕ В СЛОВЕНИЯ, ПАДАНЕ НА МАСКИТЕ В ПОРТУГАЛИЯ

Италианските ученици се завръщат в училище, но учителите и родителите ще трябва да представят коронавирусни сертификати

В Словения за достъп до работните места, общественият транспорт, търговските центрове, бензиностанциите, лекарите, дори и църквите трябва да се представи скорошен отрицателен тест за коронавирус или да се докаже, че лицето е получило необходимите ваксини или е изкарало болестта през последните шест месеца. Все пак в магазините за хранителни стоки и аптеките няма да се изисква сертификат.

Затягането не важи за лица под 12 години, нито се изисква сертифициране в магазините за спешна помощ и хранителни стоки.

Около четири милиона италиански ученици се завръщат на училище в редовна форма. За да избегне въвеждането на дистанционно обучение правителството въведе задължителни зелени пропуски за служителите на учебните институции и за родителите, ако искат да влязат в училищата. Неспазването се наказва с глоба до 1000 евро.

Португалия отмени задължителното носене на предпазни маски на открито за гражданите. Все пак здравните власти на иберийската република препоръчват населението да не се отпуска и препоръчва покриването на лицето да продължи. То остава задължително в търговските обекти, в превозните средства на обществения транспорт, в училищата и в други обществени места на закрито.

Междувременно Кипърската православна църква предприема крути мерки срещу духовниците, които проповядват срещу ваксинацията срещу Коронавирус. Свещениците - антиваксъри ще бъдат накарани или да се извинят на Синода и на паството за подвеждането с фалшива информация, или ще бъдат лишени от заплати.

От днес в Гърция ще предоставят трета, подсилваща доза срещу КОВИД-19 на уязвимите групи. Властите ще направят достъпни резервациите за ваксина за лица с нарушена имунна система и лица на възраст над 60 години.