БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КПКОНПИ ДАВА OБЩИНА ВАРНА НА ПРОКУРАТУРАТА

Антикорупционната комисия дава община Варна на прокуратурата заради установена корупция

Антикорупционната комисия дава община Варна на прокуратурата заради установена корупция. Това се случва две седмици след като КПКОНПИ нахлу в морската община. Сигналът, който беше подаден е манипулирана обществена поръчка в полза на определен изпълнител. По време на разследването се проверяваха договори за обществени поръчки на стойност 85 млн. лв.

В материалите от проверката на обществена поръчка за закупуване на електрически автобуси са открити данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП – МВР, съобщават от комисията.

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Припомняме, че обществената поръчка е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.