БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КРАЙ НА ЕПОХАТА НЕТАНЯХУ В ИЗРАЕЛ

Кнесетът утвърди с 60 на 59 гласа новото правителство, сменило Бенямин Нетаняху, който стоя начело на държавата 12 години

Край на епохата Нетаняху в Израел. Кнесетът утвърди с 60 на 59 гласа новото правителство, сменило Бенямин Нетаняху, който стоя начело на държавата 12 години. Нов премиер на коалиционния кабинет е 49-годишният консерватор от партия "Ямина" Нафтали Бенет, който след две години ще бъде заменен на поста от лидера на центристите Яир Лепид, който дотогава ще бъде външен министър.

Новото правителство е съставено от осем партии от целия политически спектър - от ортодоксалните евреи, през класическата левица до арабските партии. То е обединено най-вече от желанието омръзналия на обществото Бенямин Нетаняху да не се завръща на власт. Най-дълго управлявалият премиер в историята на Израел е спорна политическа фигура и последната година от управлението му беше белязана с постоянно протести с искане за оставката му.

"Правителството обедини представители на цял Израел. Това ни дава нови възможности да пометем настоящия модел. Време е да се захванем за работа, за да преодолеем разделенията", заявиНафтали Бенет, премиер на Израел.

Бенет призна, че има много различия в коалицията му и затова кабинетът ще работи предимно по въпроси, които не предизвикват противоречия.

От палестинската автономия не коментираха формирането на новото израелско правителство. Това е "вътрешен израелски въпрос", каза представител на палестинския президент Махмуд Абас.

Противниците на оттеглящия се Нетаняху излязоха радостни на улицата, призовавайки да бъде съден: Нетаняху и съпругата му бяха замесени в редица корупционни скандали, и единствено имунитетът му на премиер защитаваше политика от началото на производство.