БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КРАЙ НА СЪПРОТИВАТА В „АЗОВСТАЛ“

Според изявленията на руското министерство на отбраната близо 1800 украински военни са напуснали обекта

Съпротивата в завода "Азовстал" в Мариупол вече е прекратена. Според изявленията на руското министерство на отбраната близо 1800 украински военни са напуснали обекта. 770 от тях - през последното денонощие. Същевременно бойните действия в Донбас продължават с бавно руско настъпление. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че положението в региона е "ад".

Най-малко 80 военнопленници от крайно националистическия полк са тежко ранени. Според съобщения в руските медии те са били откарани в болница в Новоазовск в самопровъзгласилата се Донецка Народна Република. Още около стотина души са били откарани в Русия и затворени в следствените арести в Таганрог и Ростов на Дон. Командването на полка "Азов" продължава да се крие на територията на "Азовстал".

Президентът Зеленски заяви, че руските сили напълно са разрушили източния регион Донбас. Той обвини Москва в безсмислени бомбардировки.

"Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск. Там е ад и това не е преувеличение". Има постоянни удари в региона на Одеса, по градове в Централна Украйна. Донбас е напълно разрушен", заяви Зеленски.

Русия е засилила офанзивата си в Източна Украйна, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили. От там са принудени да прибягват към тактиката на "Изгорената земя" при отстъплението си пред руската армия. Така е взривен мостът между градовете Рубежне и Северодонецк, за спиране на руското настъпление в района.