БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Кристиан Вигенин: Нелепо е заемането на героични пози от министър-председателя /ВИДЕО/

Вигенин подчерта, че 7 години по-късно пропастта между регионите в България продължава да се задълбочава вместо тези различия да се изравняват

“Нека българските граждани не остават с впечатление, че министър-председателят се е върнал с едни 29 млрд. евро от Брюксел. Това са средства, на които България има право, но дали ще се възползва от тях е въпрос на адекватно управление.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на БСП.

Социалистът обясни, че е нелепо заемането на героични пози от министър-председателя за това какви велики неща е постигнал в Брюксел: “Бюджетът по страни се определя по едни първоначални формули, които показват, че за последните 7 години България не е постигнала достатъчно и й се налага да бъдат инвестирани допълнителни средства.”

Вигенин подчерта, че 7 години по-късно пропастта между регионите в България продължава да се задълбочава вместо тези различия да се изравняват: “Кохезионната политика е провал. България продължава да бъде най-бедната страна  в ЕС.Една голяма част от европейските средства изтичат  към олигархията и в близките до властта фирми, а не стигат до хората.”

Народният представител изрази позицията на БСП, че за да се решат тези проблеми и да се инвестират прозрачно европейските средства, трябва да бъдат затворени кранчетата  за тяхното източване, като затова и Европейската комисия е обвързала  все по-силно европейските средства с върховенството на закона. “Само българските граждани могат да решат този проблем чрез оставка на това правителство, избори и ново управление, което да управлява по нов, чист начин”, категоричен бе той.

"Ръководството на парламентарната група на “БСП за България” и Изпълнителното бюро изразяваме радостта си, че Европейският съюз постигна успех и поздравяваме европейските лидери затова, че осъществиха договореност”, завърши Кристиан Вигенин.