БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Кристиан Вигенин: Нужна е дълбока реформа в здравеопазването, така че здравето да не е търговия

Кристиан Вигенин: Нужна е дълбока реформа в здравеопазването, така че здравето да не е търговия

След толкова положени усилия, тази година новата сграда на областната болница ще бъде завършена, припомни водачът на ямболската листа

„Нужна е дълбока реформа в здравеопазването. Здравето не може да бъде търговия. Да имаш възможността да се лекуваш и то на поносима цена е нормално човешко, а и конституционно право.” Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в област Ямбол Кристиан Вигенин на среща с граждани в Болярово.

„Здравето не може да бъде търговия, а цел на болниците – да работят за печалба. Основната задача на болниците е да предоставят качествена здравна услуга, достъпна за всеки български гражданин. Затова е нужна дълбока реформа в здравеопазването, а общинските и държавните болници да не са търговски дружества”, обясни Вигенин.

Той посочи, че БСП ще работи за това лекарствата за деца до 14-годишна възраст да бъдат безплатни, а от следващата година – и за пенсионерите над 70 години. „Не може в 21 век, в европейска България, дилемата пред един възрастен човек да бъде дали да си купи храна, или лекарства с тези ниски пенсии”, коментира още Вигенин.

След толкова положени усилия, тази година новата сграда на областната болница ще бъде завършена, припомни водачът на ямболската листа. Предстоят процедури по закупуване на оборудване и обзавеждане. По неговите думи процесът вече е необратим.

Възстановяване работата на Граничния полицейски участък в Болярово в пълния му капацитет от 120 души и ремонт на оградата по границата са сред ангажиментите пред кандидатите на БСП, които коментира и кметът на община Болярово Христо Христов. Той припомни, че ГПУ-Болярово е бил закрит след „една безумна заповед на министър Рашков от „Продължаваме промяната” – без да е направен какъвто и да е анализ, без да се консултира с местната власт и с хората в граничния район.

Хората и местната власт в Болярово разчитат на подкрепа и за разкриването на КПП „Странджа” и ремонт на пътя Ямбол-Калчево-Стефан Караджово-Кошу дере.

Инвестиции в инфраструктурата, стимули за малките земеделски стопанства, мерки за достъпно здравеопазване и образование са стъпките, които ще задържат младите хора в гранични райони, бе коментирано още на срещата.

„Най-важният въпрос, пред който сме изправени в момента, е посоката, в която искаме да се развива България. И алтернативата не е дали да ни краде ГЕРБ, или да ни краде „Продължаваме промяната”. Аз смятам, че вече има едно осъзнаване сред хората и те разбират, че за да получат доброто, което желаят да се случи, трябва да гласуват за партията, която го предлага, но не само на думи, а и работи реално за това”, сподели Кристиан Вигенин. Той призова хората активно и отговорно да изразят своята позиция на – за да се спре тази двугодишна криза и България да има най-после стабилно и работещо в интерес на гражданите правителство, да гласуват с номер 1 в бюлетината.