БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Кристиан Вигенин: Реална алтернатива в този парламент може да бъде единствено БСП

Кристиан Вигенин: Реална алтернатива в този парламент може да бъде единствено БСП

Ще управлява безпринципна коалиция, която вътре си няма доверие и ще носи след себе си много грешки и разочарование

„Оформят се 3 групи в този парламент. Едната е на управляващото мнозинство, което е една безпринципна коалиция, която вътре си няма доверие и безспорно ще носи много грешки след себе си и разочарование за своите избиратели. Втората група е крайната десница в лицето на „Възраждане”, които от ден на ден стават все по-крайни, вредни и излишни. На всичко това една реална алтернатива може да бъде единствено БСП, която остана последователна във всичките тези години на политическа турбуленция и противоречия и в нито един момент не предадохме нито нашите избиратели, нито нашите политики и принципи.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Денят започва” на БНТ.

Според него сега се създава реална възможност БСП да изгради една лява, проевропейска и патриотична алтернатива като единствената лява партия в парламента.

„На мен не ми е ясно какво ще гласуваме днес – програмата на ПП-ДБ, която ГЕРБ казаха, че е за забавление или 10-те точки на Мария Габриел, които бяха написани сякаш от изкуствен интелект”, коментира Вигенин и посочи, че  това е една от причините за голямото недоверие в самия старт на това правителство, защото е останало впечатлението, че всичките разговори са били не около програма, а как да се съберат нужния брой депутати, така че да има правителство.

„Направени са 11 промени в първоначалния състав на правителство на ПП-ДБ, което е още един сигнал, че преговорите с ГЕРБ са довели до съществени промени. И това, което ПП-ДБ се опитва да продаде, че това е кабинет на ПП-ДБ само с подкрепата на ГЕРБ, не изглежда убедително”, обърна внимание социалистът.

По думите на Кристиан Вигенин все още не е ясно какви са предложенията за конституционна реформа и изрази скептицизъм към правенето на големи конституционни промени в този парламент.

„ДПС бяха единствените, към които ГЕРБ и ПП-ДБ се обърнаха за консултации за бъдеща конституционна реформа и от тази среща те излязоха видимо доволни”, посочи заместник-председателят на Народното събрание.

По отношение на направени промени в законодателството, свързано със съдебната власт, Вигенин коментира, че докато част от тях са били нужни, друга част са били направени по-скоро с оглед личността на сегашния главен прокурор, за да се улесни неговото освобождаване. Те не са били институционално добре премислени и могат да създадат проблеми в работата на бъдещ главен прокурор, който съвестно си изпълнява задълженията.

„Възраждане” по-скоро експлоатират позитивното отношение на част от българите към Русия, докато при нас този въпрос никога не е използван за политически цели”, подчерта Кристиан Вигенин. Той открои много различия между социалистите и партията на Костадинов, като уважение към институциите и парламентарната демокрация, социално-икономическата политика и по-умерен подход по отношение на Еврозоната.

„Имам чувството, че основните политики на „Възраждане” са базирани на противопоставянето Изток-Запад, което минава границите на разумното. По отношение на Украйна имаме някакви допирни точки, но дори и тук се злоупотребява, защото например те опорочиха шествието за мир, в което и наши членове се включиха, замеряйки сградата на Европейската комисия с червена боя. Ние осъждаме всякакви такива действия – и срещу сгради, и срещу паметници, защото не това е начинът”, каза още Вигенин.