БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Критична остава ситуацията в много райони на страната заради преливащи реки и язовири

Критична остава ситуацията в много райони на страната заради преливащи реки и язовири

В област Бургас пък преливат реки и язовири

Към обяд днес над 10 населени места бяха без ток след обилните валежи в страната. Тежка остава обстановката в Бургаско. Рано сутринта река Велека е преляла и е затворила пътя между Ахтопол и Резово. Сходна е ситуацията около кръстовището със село Дебелт. От бургаската полиция уточниха, че преминаването е невъзможно заради липса на отток на водата, като няколко автомобила са аварирали. Залят е и пътят Бургас – Средец. Снощи река Ропотамо също е излязла от коритото си и е затворила участъка между Созопол и Приморско, но движението вече е пуснато. Частично бедствено положение е обявено в община Равадиново, в селата Загорци и Извор, както и на средецкото село Зорница. Два язовира в община Созопол пък преливат. Само снощи 55 са били преливащите язовири в цялата страна и контролирано изпускане на много други.
В Благоевградско температурите вече са минусови. Проливните дъждове, съчетани с високи температури и активно снеготопене, поставят на изпитание хора и институции. Отнесени са мостове и са наводнени къщи. Свлачище затвори пътя Банско - Гоце Делчев за близо шест часа. Жителите на село Смолево, община Якоруда, са блокирани заради свлачище, като пътят е прекъснат. Долната част на Хаджидимово продължава да е под вода, а местните хора твърдят, че над 80% от дигите са компрометирани. Активирали са се свлачища.
В Смолянско всички 10 общини са засегнати от поройните дъждове. Кметствата ще разплащат със собствени средства възстановителните дейности. В частично бедствено положение остават общините Доспат и Мадан.
Ситуацията в столичния район Нови Искър е спокойна. Река Блато, която беше придошла и създаде риск и опасност от заливане на населени места в района, към момента е в коритото си. Кметът на Петърч Борислав Борисов заяви, че засегнатите къщи в селото са над 100. Екипи продължават отводняването, като предстои щетите да бъдат описани.
Агенцията за социално подпомагане приема заявления за отпускането на еднократна помощ от 375 лева на пострадалите от проливните дъждове и последвалите наводнения. Щетите ще се оценяват от комисии, сформирани от самите общини.