БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КРИТИКИ КЪМ РУСИЯ ОТ ТРИБУНАТА НА ООН

Американския президент Джо Байдън обвини руски си колега Владимир Путин в стремеж да унищожи правото на Украйна на съществуване

Американския президент Джо Байдън обвини руски си колега Владимир Путин в стремеж да унищожи правото на Украйна на съществуване. Изказвайки се на трибуната на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН той заяви, че Русия грубо нарушава основните принципи на Световната организация.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия, че е започнала непровокирана война срещу Украйна и е организирала фиктивен референдум в опит да анексира части от украинска територия.

„Постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в съседна държава в опит да заличи суверенна държава от картата на света. Русия безсрамно наруши основните разпоредби на Устава на ООН. Няма нищо по-важно от ясната забрана на държавите да завземат територията на своя съсед със сила", заяви Байдън.

Той нарече заплахите на Москва за използване на ядрени оръжия безотговорни и напомни, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не може да бъде водена.

Говорейки чрез видеовръзка на Общото събрание на ООН, Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от право на вето в Съвета за сигурност и да се създаде механизъм за обезщетение за жертвите на военна агресия.

"Необходимо е да се създаде международен трибунал, който да накаже Русия за престъпното нападение срещу страната ни. Това ще бъде сигнал към всички потенциални агресори: те ще трябва да понесат отговорност за разгръщането на войни", заяви Зеленски.

В нощта срещу четвъртък стана известно за размяна на военнопленници. Според ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Киев е успял да спаси от плен 215 души, включително 108 бойци от полка "Азов". Според споразумението петима командири ще останат в Турция до края на войната. 55 души са били предадени на Русия, включително задържаният в началото на войната приближен до Путин опозиционен политик Виктор Медведчук.