БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КРИТИЦИТЕ НА ТРЪМП: ЦЕНЗУРАТА МУ ВЪВ ФЕЙСБУК Е НЕДОПУСТИМА

Безпрецедентното блокиране на действащия президент на Съединените щати Доналд Тръмп в социалните мрежи предизвика остро недоволство дори сред критиците му

Известният критик на Тръмп, германският външен министър Хайко Маас, изненадващо застана на страната на американския президент. Въпреки, че през последните четири години те бяха често на коренно противоположни мнения относно трансатлантическите връзки, европейският политик смята за недопустимо подобно лишаване от Трибуна на действащ политик.

Маас е убеден, че въпросът за свободата на изразяване в социалните медии не трябва да се решава единствено от мениджърите на високотехнологични корпорации в САЩ.

Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова сравни блокирането на американския президент Доналд Тръмп в социалните мрежи с "ядрен взрив" в киберсредата и заяви, че това нанася удар по демократичните ценности.

Европейският комисар Тиери Бретон, който стои начело на политиката на Брюксел за повече контрол върху цифровите гиганти, възприе решението на "Туитър" като цитирам: "11 септември за социалните медии от 11 септември".

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер е на мнение, че решенията за блокиране за изразено мнение, цитирам "не може да бъде направено от цифровата олигархия."

Блокирането на Доналд Тръмп в Туитър предизвика ожесточен дебат по света. Критиците на решението на Туитър и Фейсбук припомнят думите на френския философ Волтер от 18-ти век: "Не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам до смърт правото да го кажеш".