БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Крум Дончев: БСП има отговор на кризите с План за първите 100 дни управление

Крум Дончев: БСП има отговор на кризите с План за първите 100 дни управление

Трябва генерално да се промени Стратегията за пътна безопасност в България, смята социалистът

"Всички сме наясно, че сме в една изключително трудна ситуация - икономическа криза, здравна криза, демографска криза. Трябва да се търсят конкретни решения и да спрем боксуването на държавата. 45-ият и 46-ият парламент показаха едно безотговорно поведение и задълбочиха политическата нестабилност. Това трябва да се промени." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Габрово Крум Дончев в предаването "България сутрин" по Bulgaria On Air.

"БСП има отговор на кризите, предлагайки План за първите 100 дни на управление. В него говорим за изключително бързо нарастващи цени на електроенергията и на основните продукти. Предлагаме намаляване на ДДС на енергоносителите и на основни храни от 20% на 9%. Енергиен фонд, който да се пълни от свръхпечалбата на търговците и производителите, който да е в помощ на семействата и бизнеса. Предстои ни приемането на Бюджет 2022 г., за чието приемане има много малко време. Затова трябва да се подходи отговорно. Призовавам другите партии също да излязат с конкретни предложения и решения за тези проблеми," каза още той.  

Според социалиста трябва генерално да се промени Стратегията за пътна безопасност, тъй като в момента тя е един буквар, преписан от европейската стратегия.

"Чисто концептуално трябва да подходим по различен начин. Промяна на методиката на обучение на водачите трябва да е приоритет. Лошият пример с "Автомагистрали" и "ин хаус" процедурите - трябва да придадем максимална прозрачност на процеса на създаване на инфраструктурата. Оттам ще дойде и нейното качество," коментира Дончев.

По неговите думи е належащ проблемът с автомобилния парк: "Третото нещо е автомобилният парк. Говорим за екостикери и ограничения, но готова ли е България да поеме тази тежест? Да се въведат еко норми за достъп до градовете - икономически позволява ли ни това да се случи? Всички говорят че електромобилите са бъдещето, но тук имаме много ограничени стимули за тях. Това е една дълга дискусия, която трябва да бъде обект на дългосрочна стратегия за България."

Коментирайки пътната безопасност, Крум Дончев отбеляза, че има голямо чувство на безнаказаност сред водачите у нас. "Това чувство трябва да бъде елиминирано. Всеки един от нас трябва да бъде отговорен на пътя, защото каквито и ограничения да се въвеждат,  нямаме ли чувство на отговорност в нас самите, нищо няма да се промени. Тук добрият пример е много важен," подчерта кандидатът за народен представител на БСП.