БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Крум Зарков: 51% от българите смятат, че корупцията у нас се е увеличила - затова мониторинговият механизъм още не е отменен

В България де юре има институции и Конституция, де факто- силните на деня правят каквото си искат

„Когато от името на ПГ на "БСП за България" алармирахме, че идват недобри сигнали от Европейския съюз по отношение на това как нашите европейски партньори и европейски институции гледат на случвалото се в България в областта на съдебната реформа, ни обвиниха в разпространение на фалшиви новини. Но в последния си мониторингов доклад ЕК оповестява свое становище, според което извършеният от България напредък е достатъчен за изпълнение на  поетите ангажименти на страната, но за окончателното решение ще бъдат взети предвид становищата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. До момента, официално решение за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка не е взимано“. Това каза от парламентарната трибуна Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“, в свой въпрос към министър Екатерина Захариева.

„Вместо това, в препоръка по друг механизъм, Съветът на ЕС счита за нужно да припомни съществуването на специалния мониторингов механизъм и да заяви, цитирам – „Продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури." И още повече- Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“, подчерта Зарков.

„Един от показателите, които използва Европейската комисия, когато подготвя своите доклади, са проучванията на Евробарометър за възприятието на гражданите по отношение на корупцията в техните страни. Такова проучване беше отпечатано преди няколко дни и според него 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена в България. Още повече, 51% от тях смятат също, че нивото на корупцията у нас се е увеличила през последните 3 години“, каза Зарков. Той посочи, че парадоксът, при който Европейската комисия казва, че България е изпълнила някакви формални критерии, но хората не ги виждат, води до това, че Механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен.

Според Зарков правителството има същия проблем в комуникацията си с евроинституциите, какъвто има и с българските граждани – не им казва истината. „Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че говори на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната реплика от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от контекста, но добре показва начина на мислене, а именно – ще покрием нещо, за да не ни разберат какви сме, пък после ще продължим постарому“, смята социалистът.

„Според министър Захариева де факто няма Механизъм, защото няма доклад. Де юре обаче има. В България се получава обратното – де юре има институции и Конституция, де факто обаче силните на деня правят каквото си искат под благосклонния поглед на едно слабо правителство“, каза още Крум Зарков.