БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Крум Зарков: Европейската практика показва, че контролът на бюджетните средства трябва да се осъществява от опозицията /ВИДЕО/

Народните представители имат отговорност да гарантират на българските граждани, че средствата ще отидат за тези, които се нуждаят, а няма да потънат по каналите на паралелната държава

„Със започването на нормалната работа на парламента се върнахме към личните нападки и принизяване на важни въпроси. Започвам с благодарност, че срещаме разбиране за създаването на временна комисия, която да наблюдава разходването на средствата, свързани с преодоляване на последствията от коронавируса. Това отговаря на широко публично искане за повече публичност,  прозрачност и контрол за тези милиарди, за които се говори непрекъснато“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от трибуната на НС. По думите му създаването на такава комисия ще ангажира и Народното събрание като част от всички институции, които поемат отговорност за изразходването на тези средства. Тя би имала превантивен ефект - дори да има малки, средни, големи фирми, които са си направили планове да се възползват от неяснотите в случая, както и към администрацията. „Финалният доклад ще даде политическа рамка на един тежък разговор, който ще бъде този за политическите интерпретации – доколко мерките са били ефективни. Всичко това е в полза на различни политически партии, на институции, на обществото“, смята Зарков.

„За съжаление дебатът се изроди в това- кой да е председател на комисията. И то с критика на разумно предложение това да бъде човек от опозицията. Нито една от целите на комисията няма да бъде осигурена, ако председателят е от управляващите. Няма да има началното доверие. Не че доверието към нас е по-високо, но нормалната логика показва, че опозицията няма интерес да спести факти или да скрие информация. По правилник в много парламенти в Европа винаги комисията за контрол на бюджетните средства се дава на опозицията – но не на коя да е опозиция,  а на основната опозиционна сила. Това в този парламент е БСП“, категоричен е народният представител. Той отбеляза, че комисията има три основни задачи: да осигури публичност, да провери дали парите се раздават спрямо нормите и да прецени дали са стигнали до тези, които имат нужда.

„Нямаме нужда за скандали по отношение това как са изхарчени тези пари“, каза още Зарков и допълни, че народните представители имат отговорност да гарантират на българските граждани, че средствата ще отидат за тези, които се нуждаят, а няма да потънат по каналите на паралелната държава.