БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Крум Зарков: Народното събрание не може да страни от дебата за действията на прокуратурата

В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения

„В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание, породиха множество въпроси и създадоха притеснения. Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи- на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести, на нахлувания и изявления на главния прокурор, които не се вписват в Наказателно-процесуалния  кодекс. Много от тях създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията, които се случват и сега в този момент пред Народното събрание“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.

По неговите думи причината за това се корени и в усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Конституцията основни права и свободи.

Той обясни, че член 84, т. 16 от Конституцията дава право на Народното събрание да изслушва главния прокурор и да приема и други, извън обичайните годишни негови доклади. „Тази правна възможност в момента се превръща в наш общ обществен дълг. Народното събрание не може да стои встрани от този наболял дебат“, категоричен е Зарков.