БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Крум Зарков: Приемането на закони набързо е пряк път към лобизъм и корупция

В Закона за Българския червен кръст се появиха промени в Закона за извънредното положение

„Разглеждаме закон за Българския червен кръст, приет единодушно - с цел създаването на подпомагане на дейността и създаването на център за обучение на кадри, който да може до обучава и хора извън страната. Добре представен закон, дебатиран закон, гласуван единодушно. Изведнъж в закона за БЧК се появяват промени в закона за извънредното положение“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от трибуната на НС. Той поясни, че съгласно правилника са допустими предложения за промени между първо и четене, които влизат в предметния обхват на закона, приет на първо четене.

„Тази бърза писта, която се използва непрекъснато в този парламент, досега доказа само едно – така направени изменения водят до грешни решения. Дори и когато са създадени с добра воля, липсата на време за тяхното обсъждане и осмисляне прави така, че в крайна сметка те не предизвикват желаните ефекти. Това е добрият случай. Лошият е - когато са направени така, че да облагодетелстват една или друга сфера“, категоричен е Зарков. Народният представител от левицата обясни, че става дума за помощ към туроператорите, гласувана преди време от НС - 35 евро на седалка. „Тогава решихме, че това ще важи само за туроператори, които използват български лицензирани превозвачи. „Сега отпада думата „български“, отпада условието да могат да бъдат финансирани чуждестранни само когато няма интерес от български и тази помощ се разширява. По същество нямаме възможност да обсъдим дали е добре, или не, но е сигурно, че ще се ангажират допълнителни разходи от държавния бюджет – не е ясно колко, какъв ефект, къде ще отидат“, допълни той.

„Внесено е между първо и второ четене, за да „мине бързо“. Това най-често означава, че ще изтекат пари от държавния бюджет без ефект“, смята Зарков. Той подчерта, че е било възможно предложението да бъде внесено в отделен законопроект: „Имахме възможност да го разгледаме в нормални срокове - щяхме да чуем какво мислят туроператорите, българските лицензирани преводачи, браншът и други заинтересовани лица“.

„От БСП няма да се уморим да повтаряме, че принципът на правова държава означава всеки да спазва правилата, включително правилата, по които се създават правила“, заяви още народният представител. По думите му случващото се е недопустимо и левицата алармира за тези правни нарушения от началото на работата на 44-тото Народно събрание: „Правната комисия е трябвало да каже, че поправката е недопустима за обсъждане, защото излиза от предметния обхват на закона, да обърне внимание на народните представители, че имат право на отделна законодателна инициатива. И по този начин да сложим стоп на една от най-преките пътеки към лобизъм и корупция - през промени на законите по този начин“.

„Този процес е антиправен и антидемократичен по съществото си. Три години и половина говорим за това, явно е, че все пак сте решили да продължите по този път – жалкото е, че цената плащат българските граждани“, заключи Зарков.