БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

КС се разцепи и спаси здравната реформа на Ананиев

КС се разцепи и спаси здравната реформа на Ананиев

С 6 на 6 гласа съдът отхвърли искането на БСП срещу промяната на 17 закона чрез бюджета на НЗОК

Здравната реформа на министър Кирил Ананиев оцеля в Конституционния съд. Дванадесетте съдии се разделиха поравно - шестима подкрепиха искането на БСП за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за бюджета на здравната каса за 2019 г., а други 6 гласуваха против. Така депутатското искане беше отхвърлено, тъй като не събра минимума от 7 гласа. Част от искането на народните представители е отклонено, става ясно още от съобщението на КС. Мотивите му ще бъдат обявени тепърва.

В края на 2018 г. БСП атакува в КС параграфи от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на здравната каса за 2019 г., с които бяха променени общо 17 основополагащи здравни закона. С тях например беше закрит фондът за лечение на деца и беше създадена мегаагенция за медицински надзор.

Срещу искането на депутатите са гласували председателят на съда Борис Велчев и съдиите Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска. За уважаване на искането са били съдиите Георги Ангелов (докладчик по делото), Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов.

В искането си депутатите написаха, че променените 17 закона нямат нищо общо с предмета на бюджета на касата. Че параграфите противоречат на принципа на правовата държава. Измененията в основополагащи, структуроопределящи и всеобхватни закони трябва да се правят с отделни промени, а не през задния двор на преходните и заключителни разпоредби. Затова и промяната на тези 17 закона гази принципите на правната стабилност и предсказуемост, аргументираха се още депутатите. 

Бюджетите са само формални закони, те не уреждат обществени отношения, припомнят от БСП. Бюджетът е само финансова програма за реализиране на определени политики, твърдят депутатите и сочат предишна практика на Конституционния съд по темата. Оспорените от тях разпоредби освен всичко са предложение и между двете четения на бюджета на касата, т.е. не е спазен и принципът за публичен дебат.

"Техниката" на промяна във важни закони с преходни и заключителни разпоредби в други е запазена марка на управлението на ГЕРБ. Последното й проявление е поправката в Закона за БНБ, свързана с курса на лева, през преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон, който вече е приет на първо четене.  

Източник: Сега