БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Купеният вот на Европейските избори се е доказвал с преференции за хора на по-задни места в листите

Схемата лъсна от нелогично висок процент преференциални гласове за някои кандидати в определени секции.

Жители на малки общини и села от Северозапада разкриват за купуването на гласове покрай изборите за Европейски парламент.

Хората в Северозападна България не вярват, че някой може да гласувал без пари. Според тях самият факт, че си гласувал, означава, че си дал гласа си за ДПС или ГЕРБ. Тези които не са продали гласа си, просто не са гласували, разказа пред камерата ни колегата Владимир Йончев.

 "На тези избори за първи път по-пробитата част от населението са българите. Предпочитали са купувачите да работят с българи, а не с цигани. Циганските гласове са стрували 50 лв.,а в изборният ден около 100 лв. Българите са купувани за 20-30 лв.", твърди  журналистът Владимир Йончев.

А ето я и технологията на купуването на гласове в село Добролево. Седмица преди изборите дошли купувачите от ГЕРБ. Не е имало нито принуда, нито насилие - спуснали само паролата - който иска да продаде гласа си, да отиде в едно от кафенетата и да си поръча кафе. Заедно с кафето получава 50 лева ресто. През цялото време на масата до бара е седял униформен полицай, за да следи да не стане гаф, твърдят местните хора, а в деня за размисъл дошли купувачите на ДПС. Размяната на парите се извършвала на площада, а на 20 метра отново е стояла патрулка.

Хората, които физически дават банкнотите на гласоподавателите, са основно 2 групи. Едните са от т.нар. престъпен контингент. Другата група приносители на парите са местните земеделски кооперации. 

Споед направената от нас проверса въпросният собственик на кабелна телевизия е Стефан Терзийски, който е и местният лидер на ГЕРБ. А местните разказват - от няколко години той е най-важният човек за партията в района.