БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

КЗЛД: Санкцията за НАП няма да е никак малка

КЗЛД: Санкцията за НАП няма да е никак малка

Фирмите и институциите да се събудят и реално да защитават данните си, призова Венцислав Караджов

Санкцията за НАП заради изтичането на данни няма да е никак малка. Това заяви шефът на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов пред Нова тв. Припомняме, че КЗЛД започва проверка в приходната агенция, след като получи доклада за хакерската атака.

Караджов не скри, че голяма част от фирмите и от публичните организации не осигуряват надеждна защита на личните данни, с които разполагат и които обработват.

Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни, коментира Караджов.

 Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания, обясни още шефът на комисията.

 По думите му, не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата.

Венцислав Караджов заяви, че проверката в НАП ще продължи максимум месец. Тя ще започне в понеделник.

Той е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.