БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Лампи от рециклирана хартия

Чудо, сътворено от Десислава Йорданова

Какво трябва да знаем за рециклирането? 

Рециклирането е практиката да се взимат използвани материали за създаването на нов продукт. Това е оптималният вариант от икономическа и екологична гледна точка. Затвореният цикъл на рециклиране представлява от едно използвано алуминиево кенче да бъде произведено ново алуминиево кенче. Повторното устойчиво използване на ресурсите може да бъде изключително полезно нещо, когато има установен пазар. В същото време ни спестява пари и място на сметището. Отвореният цикъл на рециклиране, познат също като "промяна на предназначението" или upcycling, представлява от даден използван материал да направим нещо с различна функция. Например от използвано алуминиево кенче да направим саксия, или лампа, или каквото друго ви хрумне. 

И докато най-добрият вариант за природата е в производството да се придържаме към принципа на затворения цикъл на рециклиране, то в ежедневието можем да се възползваме от остатъчните материали, за да им придадем ново предназначение, да ги превърнем в самостоятелен продукт или да ги направим заместител на някакъв продукт. Това също спестява пари, също е полезно за околната среда, но най-хубавото е, че стимулира нашата креативност и носи голямо удоволствие. 

Има твърде много предмети, които са изгубили първоначалните си качества и вече не могат да се използват по предназначение. Трябва да признаем, че в ежедневието често използваме неща (най-вече опаковки), които губят предназначението си ужасно бързо. За някои от тях няма подходяща технология за рециклиране, или пък има, но е твърде скъпа или недостъпна за нас. Тогава най-добрият и устойчив вариант е да им придадем нов смисъл и да им измислим следващо приложение. Човешкото въображение може да направи чудеса с непотребните предмети. Всичко, от което се нуждаем, е начален творчески тласък и малко желание. 

Някои от тези проекти са по-сложни от други, но общото между тях е, че определено са красиви и могат да вдъхновят и вас да създадете нещо очарователно с почти нулев бюджет.