БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЛАУРА КЬОВЕШИ: НЯМА ДА СЕ МЕСЯ В РАБОТАТА НА БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА

Лаура Кьовеши се срещна с журналисти и отговаря на техни въпроси на специална среща

"Няма да се меся в работата на българската прокуратура, ние сме партньори. Вътрешни дебати няма да коментирам. Няма да коментирам протестите срещу главния прокурор. Той е независим. Много е важно прокурорите да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа". Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинга с представители на българските медии. Тя каза още, че няма да коментира и текущи разследвания.

Запитана за мнението й за работата на специализирания съд, тя отговори, че европейската практика е различна. А разследванията срещу корупцията се извършват по вътрешното законодателство на всяка държава.

На въпрос дали, с оглед на санкиите от САЩ, и евентуалното влияние на Пеевски да попречи на разследвания, дари вярва на българската прокуратурата, че върши законосъобразно работата си? Кьовеши отговори:

"Не съм разисквала контректно производство. Присъствието ми тук беше да обсъдя за процедурата за избор на европейски прокурор и за техническата подкрепа. Нужни са ни асистенти и айти експерти трябва да имаме разследващи полицаи. Това бяха тмите на моите срещи. Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа".

Ролята на нейната структура - главната европейска прокуратура, Лаура Кьовеши обобщи така:

"Би трябвало към нас да има очаквания, ще увеличим нивото на защита. Като прокурори ние искаме да разследваме всички дела, но не можем, ограничени сме. Имаме, обаче, ясна представа за всички дела. Можем да свържем точките и да увеличим ефективността срещу трансгранините престъпения".