БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Лаура Кьовеши: В Югоизточна Европа не се свенят да крадат от еврофондове

Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея.

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове" - това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервюто за "Файненшъл таймс". 

Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не e от Румъния.
Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея. Kогато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление. Останах изненадана, че те не знаеха, че е така. Това е липса на образование", споделя Лаура Кьовеши. Според нея доста политици и бизнесмени са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги хванат. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно, подчертава в. "Файненшъл таймс". Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините. "За мен има толкова много митове, споделя румънката.