БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТИ РАЗТЪРСИХА ЕВРОПА

ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТИ РАЗТЪРСИХА ЕВРОПА

Лекарите и медицинските сестри в редица европейски държави излязоха на протест срещу продължаващите, въпреки борбата срещу коронавируса, неолиберални реформи на здравеопазването в страните си

Стотици здравни работници от цяла Франция се събраха пред здравното министерство в Париж, докато в него се обсъждаше бъдещето медицинската помощ в страната. Според тях именно представените от правителството на Макрон "оптимизиращи" реформи са довели до високия брой смъртни случаи в страната по време на пандемията. Пред пряката опасност са били отпуснати допълнителни средства за здравеопазването, но с отминаването ѝ пак ще започне старата песен на нов глас.

"Болниците се борят из цяла Франция, болногледачите са уморени, защото от нас се иска много повече от това, което трябва да правим по договор. Изтощени и уморени сме. Продължаваме да идваме на работа, защото е призвание, но се нуждаем от помощ и не само по време на здравната криза, а през цялата година, всеки ден", заяви протестираща мед. сестра.

Близо 2000 испански лекари, медицински сестри и санитари, както и обикновени граждани излязоха на протест в Мадрид заради липсата на медицински материали и работна ръка. Това е първият протест в испанската столица, откакто в сила влезе първа фаза на облекчаването на ограничителните мерки.

"Човешкият ресурс е най-ценния за здравната система система. Инвестирането в тях осигурява безопасност за обществото. Именно приватизацията отслаби здравната система. Искаме да прескочим кризата и за това трябва да засилим това което имаме, то да бъде за всички. Спрете да грабите здравната система - това вреди на всички. Здравето трябва да е обществено и всеобщо!", заяви протестиращ лекар.

Лекарите са също така възмутени, че правителството в Мадрид се задоволява единствено с голословни благодарности за техния бранш, а не с реална помощ. В крайна сметка с морална подкрепа не се плащат сметки.