БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Личните лекари искат антиген тестове и пунктове за бързи тестове

Личните лекари искат антиген тестове и пунктове за бързи тестове

Дори колегите от Бърза помощ трябва да могат да ги правят на място в дома на пациентите, смята д-р Николова

Личните лекар не разполагат с електронно направление. Такова не е създадено и съответно ние не можем да го използваме, за да насочваме пациентите си за изследвания и диагностика. Чакаме да се създаде такова нещо, защото интернет и технологиите са достатъчно развити и е съвсем нормално да го имаме. Коментарът направи в студиото на Нова тв д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. Тя смята, че бързите антиген тестове са добра възможност за джипитата.

Такива бързи тестове трябва да има навсякъде. Дори колегите от Бърза помощ трябва да могат да ги правят на място в дома на пациентите. Трябва и личните лекари да могат да ги назначават дистанционно. Това би лишило пациентите от излишното лутане по болници и лаборатории, категорична е д-р Николова.

Медикът прогнозира, че положението ще става по-лошо, защото ресурсът на здравната ни система е базкрайно натоварен.

Медиците в България умират, но не се предават. И вчера изгубихме колега от Плевен. Работим с големи усилия само, за да можем да покрием всичко, което се случва, подчерта д-р Николова.

Тя добави, че в България трябва да бъдат изградени пунктове за проби, на които може да се ходи с автомобил. Това би било много по-удобно и бързо за хората, които имат нужда от тест.

Източник: Дума