БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Линията на бедност в България през 2019 г. е 348 лв.

В момента милион и половина българи са под този праг.

Средната работна заплата у нас е 870 лв., а КНСБ изчисляват, че за нормален живот на човек са нужни 610 лв., без обаче в тази цифра да се включват предстоящите увеличения на тока, парното и водата. Така в едно четиричленно семейство родителите трябва да получават по 1205 лв., за да посрещат спокойно месечните си нужди.

"75% от българите са под чертата, т.е. те са заплашени от социално изключване. Да не говорим за култура, да не говорим за книги. Извинявайте, българинът е четящ човек, а ние правим интелектуален геноцид.", заяви икономистът Мика Зайкова.

По официални данни над 50% от всички работещи българи получават под минималната работна заплата, а други 26% до 1000 лева. Половината от парите си българите дават за данъци, осигуровки, акцизи и на практика държавата си ги взима обратно. Освен това гражданите трябва да отделят и пари за всички стоки от първа необходимост, чиито цени поскъпнаха драстично през последната половин година. 

"Ние просто много закъсняхме, пропуснахме едни 30 години, в които имаше грабене, корупция, сива икономика и неефективна работа.", добави тя. 

Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение.