БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Lockheed Martin оцениха сделката с F-16 като добра

Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, увери директорът „Международно бизнес развитие на F-16”

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на военновъздушните сили.

 „Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате. Самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на Америка в София Джъстин Фридман заяви, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати. 

Преди две седмици президентът Румен Радев наложи вето върху сделката с изтребителите, което миналата седмица беше отхвърлено о тпарламента. Мотивите на държавния глава бяха, че ратификацията на сделката е минала по - бръзата писта. От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев посочи, че купуваме необорудвани самолети на цени много по-високи, отколкото са били за други страни от Европейския съюз.